Ökande pessimism på bostadsmarknaden – Största raset i förtroende på 15 år

Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 13 nov 2017 2017-11-13
E-post 54

SVERIGE Svenska hushåll har det största tappet i tron på ökande bostadspriser på 15 år. Enligt SEB:s boprisindikator har andelen som tror på ökande priser sjunkit med cirka 20 procentenheter och tre av tio hushåll tror nu på sjunkande priser.

Enligt SEB:s boprisindikator sker det en rekordminskning av förtroendet för ökande bostadspriser under den senaste månaden. I dagsläget tror tre av tio hushåll på fallande bopriser och en majoritet av stockholmarna tror på boprisfall, det uppger Dagens Industri.

Från oktober till november har andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser minskat från 66 procent till 43 procent. När det gäller hushåll som tror på minskande bostadspriser har den andelen fördubblats till 30 procent, från oktober till november.

Boprisindikatorn noterar att det är den största månadsvisa fallet i mätningens 15-åriga historia. Indikatorn mäter skillnaden mellan andelen som tror på stigande och andelen som tror på fallande priser.

”Nedgången från 50 i oktober till 11 i november är den största vi sett sedan november 2007. Det har skett en inbromsning på bostadsmarknaden och nu sjunker förväntningarna på den framtida prisutvecklingen rejält. De sjunkande förväntningarna späs på av osäkerheten kring räntan, ränteavdragen, det skärpta amorteringskravet och ett stort mediafokus på frågan”, kommenterar SEB:s privatekonom Jens Magnusson, i ett pressmeddelande.

Boprisindikatorn sjönk i hela Sverige men allra mest sjönk det i Stockholm.

”De sjunkande förväntningarna späs på av osäkerheten kring räntan, ränteavdragen, det skärpta amorteringskravet och ett stort mediefokus på frågan”, säger Magnusson, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag