Ökar statsskulden med elva miljarder på grund av invandringen

Foto: regeringen.se
  • Torsdag 12 Nov 2015 2015-11-12
E-post 970

STOCKHOLM Under torsdagen meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) att staten skjuter till totalt elva miljarder kronor för att täcka upp ökade kostnader på grund av invandringen. – Allt detta kommer att finansieras genom lån, sade finansministern på en presskonferens.

Larmrapporterna avlöser varandra från både myndigheter och kommuner med anledning av rekordinvandringen till Sverige. Värst har situationen varit för Migrationsverket som fått kraftigt ökade utgifter under hösten 2015 samtidigt som myndigheten berättar att Sverige når ständigt nya rekord för antalet asylsökande per vecka.

Situationen är så pass ansträngd att den budget som den rödgröna regeringen tidigare i år fått igenom inte längre täcker de ökade kostnader som migrationen medför. Därför har regeringen via finansminister Magdalena Andersson (S) under torsdagen meddelat att staten skjuter till elva miljarder genom en ändringsbudget.

Störst del av kakan går till kommuner och landsting som får 9,8 miljarder. Migrationsverket får 961 miljoner för innevarande år, alltså nästan en miljard extra, för att täcka upp ökade kostnader.

– Tanken är att de här resurserna betalas ut vid årsskiftet, förklarade Andersson på presskonferensen.

Summan är ett engångsbelopp, men ett historiskt stort engångsbelopp, underströk finansministern. Vidare berättade hon att inför nästa års budget kommer regeringen höja ersättningen till kommuner för ett antal kostnader som är relaterat till just invandringen.

Hela summan om elva miljarder som skjuts till idag finansieras genom att ökad statsskuld.

– Allt detta kommer att finansieras genom lån, berättade Magdalena Andersson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag