Oklart vad som orsakade ryska flygkraschen

  • Tisdag 3 Nov 2015 2015-11-03
E-post 2

EGYPTEN Det är fortfarande oklart vad som gjorde att ett ryskt passagerarplan kraschade i egyptiska Sinaihalvön i lördags. Islamiska staten har hävdat att det var de som sprängde flygplanet i luften, men det är uppgifter som egyptiska myndigheter inte tror på.

Enligt Islamiska staten ska dådet ha utförts som hämnd för att Ryssland i slutet av september inledde en offensiv mot islamistiska rebellgrupper, däribland Isis, i Syrien. Den ökända terrorgruppen tog på sig ansvaret för kraschen samma dag som flygplanet kraschade.

Men Egyptens president Abdel-Fattah el-Sissi tror inte att Isis ligger bakom, rapporterar AP. Han säger att säkerhetsläget på Sinaihalvön är under kontroll och avfärdar i en intervju med BBC idag Isis påståenden som ”propaganda”.

El-Sissi manar dessutom till återhållsamhet med spekulationerna och säger att det kan ta månader innan orsaken till olyckan klarlagts. Det ryska flygplanet havererade på hög höjd över Sinai, inte långt ifrån den israeliska gränsen, och Isis har tidigare inte lyckats skjuta ned vare sig civila eller militära flygplan i området. Samtliga 224 ombord på flygplanet omkom och mycket tyder på att planet bröts sönder i luften, vilket gett upphov till spekulationer om en bomb ombord eller att det var något allvarligt fel på flygplanet.

Under gårdagen anlände ryska utredare till haveriplatsen ute i öknen. Vrakdelarna ligger utspridda över en 30 kvadratmeter stor yta skriver den ryska krismyndigheten Emercom på sin hemsida. Sammanlagt deltar ett hundratal ryska haveriutredare på plats i öknen och de uppges arbeta dygnet runt för att samla in och dokumentera såväl vrakdelar som kvarlevor från offren för kraschen.

Även franska haveriutredare från Airbus är på plats för att bistå i utredningen. Eftersom det var ett Airbus A321 som kraschade är flygplanstillverkaren mycket intresserad av att fastställa orsaken till haveriet. Flygplanets båda svarta lådor har påträffats, men arbetet med att bärga flygplansdelar uppges vara svårt och påfrestande på grund av det bistra ökenklimatet och den kuperade terrängen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag