Ökning av asylsökande till Europa 2019 – väntas fortsätta

Migranter i Österrike 2015. Bild: Metropolico.org/CC BY-SA 2.0
  • Onsdag 1 jul 2020 2020-07-01
E-post 553

EU Förra året ökade antalet asylansökningar i europeiska länder med 11 procent till 738 425. Det visar siffror från EU-myndigheten EASO. Under coronapandemin har invandringen bromsat drastiskt, men myndigheten räknar ändå med att trenden med allt fler asylsökande kommer att fortsätta.

EASO uppger att 2019 var första året sedan 2015 som antalet asylansökningar ökade. Det gäller i de länder som tillsammans benämns EU+, vilket syftar på EU:s medlemsländer samt Storbritannien, Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.

Vissa av dessa länder – så som Frankrike, Grekland och Spanien – fick fler asylansökningar under 2019 än under migrationskrisen 2015/2016. Flest asylansökningar gjordes i Tyskland, Frankrike och Spanien.

De flesta asylsökande var syrier (11 procent), afghaner (8,2 procent) och venezuelaner (6,2 procent).

För Sveriges del innebar 2019 enbart en marginell ökning av asylsökande – från 21 502 under 2018 till 21 958 förra året.

EASO uppger att antalet asylansökningar har rasat med 87 procent till följd av coronapandemin. Under april var antalet det lägsta sedan åtminstone 2008.

Men EASO räknar med att asylmigranter kommer att börja strömma in igen i takt med att coronarestriktionerna lättar. Man uppskattar att trenden kommer att återgå till hur det var före corona med allt fler människor som söker sig till Europa.

”EASO upprepar att det inte finns någon indikation på minskad efterfrågan på internationellt skydd”, skriver myndigheten.

”EU+-länder borde förbereda sig på ökningar av asylansökningar på medellång sikt, bland annat på grund av effekterna av covid-19 på låginkomstländer.”

Läs även: Lövin (MP): ”Vi måste öppna våra hjärtan”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag