”Olämpligt innehåll”: Google stängde ner MUF-ordförandes dokument om snöflingor i Husby

Snöflingorna faller på Dousa i närheten av Husby. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 31 okt 2017 2017-10-31
E-post 387

STOCKHOLM ”Snöflingorna faller över Husby”, lyder titeln på en bok MUF-ordföranden Benjamin Dousa skriver i ett Google dokument. Plötsligt blev det stopp, dokumentet listas som ”inappropiate” vilket kan översättas som ”olämpligt innehåll”.

På Twitter berättar MUF-toppen Benjamin Dousa om händelsen där han påbörjat en bok tillsammans med en redaktör från Timbro. För att skriva boken använder han en molntjänst från Google som gör det möjligt för redaktören att följa arbetet med boken från distans.

Men efter att Dousa skrivit någonstans mellan 40 och 50 sidor tog det plötsligt stopp. Nu kommer han inte längre in i dokumentet, istället får han ett varningsmeddelande på engelska som varnar för ”olämpligt innehåll”.

– Jag vet på riktigt inte vad det beror på. Jag fick bara upp en ruta att innehållet är ”inappropriate”, säger Dousa till Nyheter Idag.

Vad handlar texten om?

– Boken som jag håller på med handlar om hur en stor del av min generation har förvandlats till snöflingor. Man förväntar sig en plats vid bordet utan att prestera, man är lättkränkt. Det är baksidan av en superindividualistisk våg som dragit in över hela västvärlden.

Är det inte lite udda att en MUF-topp är kritisk till superindividualism?

– Det är det jag skriver om i boken. I grund och botten är det bra att vi tagit oss ifrån jantelagen och folkhemsidéerna där man i grunden får lyckas och sticka ut.

– Men det håller på att ersättas av ett snöflinge-koncept där alldeles för många unga människor tycker sig ha rätt till saker för att de helt enkelt är födda med vissa egenskaper eller biologiska förutsättningar. Till exempel diskussionen om identitetspolitik och tolkningsföreträde tycker jag är ett tydligt bevis för det.

Tror du Google flaggade ditt innehåll på grund av det du faktiskt skriver?

– Jag vet faktiskt inte varför Google flaggade innehållet. Jag har begärt att få det omprövat för att kunna dela dokumentet med min redaktör.

Redaktören har fortfarande kvar tillgång till dokumentet, men Dousa är alltså utelåst från att fortsätta skriva på sin bok. Det är redaktören som skapade dokumentet från början.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag