Olika bud om bostadspriser – Svensk Fastighetsförmedling ser inga tecken på avmattning

Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 13 Nov 2015 2015-11-13
E-post 17

SVERIGE På fredagen berättar Dagens Industri att det finns tecken på att bostadsmarknaden är på väg att mattas av. Men den bilden ifrågasätts av Svensk Fastighetsförmedling. – Vi har haft fler som är intresserade av att köpa bostad den här hösten jämfört med samma period förra året, säger Dan Sjöholm, presstalesman på Svensk Fastighetsförmedling till Nyheter Idag.

Bostadsmarknaden är på väg att mattas av berättar Dagens Industri på fredagen. De har talat med flera mäklare som säger att bostadsköparna är mer försiktiga efter larmrapporter om en bostadsbubbla. Samtidigt har priserna på både villor och bostadsrätter fortsatt att öka under 2015, enligt statistik från Valuegard – ett företag som bevakar prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

– Det har lugnat sig, det är färre på visningarna och det går inte lika fort längre. Jag tror att många har tagit intryck av debatten, säger Peter Yllmark, vd på mäklarföretaget ERA till Dagens Industri.

Svensk Fastighetsförmedling ser inga tecken på avmattning

Men det är inte alla mäklare som menar att bostadsmarknaden mattas av. När Nyheter Idag ringer till Svensk Fastighetsförmedling berättar presstalesmannen Dan Sjöholm att hösten 2015 har varit starkare än hösten förra året, sett till både antalet visningsgäster och till antalet genomförda affärer.

– Tittar man på månadsperspektivet är de officiella siffrorna hela procenttal, där är prisutvecklingen noll procent för senaste månaden. Det blir så när man avrundar verkligheten till närmaste procenttal och tar bort alla decimaler, men både på tre och tolv månader ser vi fortsatt kraftigt stigande priser.

Sjöholm är säker på att bostadspriserna fortsatt kommer öka och han poängterar att man ska tolka statistiken försiktigt när mätperioden inte är längre än en månad. Han menar att man åtminstone bör se till en tremånaders-period innan man kan tala om ett trendbrott.

– Jag påstår att även när vi kommer till senare månader och lägger ihop oktober med fler månader kommer fortsatt visa plussiffror på bostadspriserna. En månad är en förskräckligt kort tid att mäta.

Du ser inget som tyder på att bostadspriserna kan mattas av den närmaste tiden?

– Det som finns i luften är en otrolig mängd politiska utspel om både den ena och den andra frågan. Det är klart att politikerna med åtgärder kan sätta upp hinder så att folk inte har råd eller inte kan köpa bostad.

Du ser ingen risk för en bostadsbubbla?

– Nej, jag läste häromdagen att Sverige behöver 700 000 nya bostäder till 2020 om alla ska ha tak över huvudet. Det finns sannolikt ingen möjlighet att bygga så många bostäder, det vet jag inte när vi gjorde sist. Vi får leva med permanent bostadsbrist framöver.

– Så länge vi har marknadskrafter kvar och de fungerar, så kommer alla att söka tak över huvudet och vara beredda att betala för det. Men det är klart att politikerna kan skapa en bubbla. Vidtar man för mycket åtgärder kan man chocka marknaden och få allting att stanna, men det gagnar i förlängningen ingen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag