Onsdagens skyfall skakar Gävleområdet

Översvämning i Kållered Köpstad, Göteborg, 2006 Bild: Public domain
  • Onsdag 18 aug 2021 2021-08-18
E-post

Stora mängder regn har fallit runtom i Sverige under natten till onsdagen. Värst har det varit i Gävleborgs län och människor avråds från resor till länet. 

Stora mängder regn har fallit i Gävleområdet. Under augusti har det hittills regnat mer än vad det vanligen gör under en hel augustimånad, rapporterar Svenska Dagbladet.

Läs även: Houston lamslaget av ett av de värsta skyfallen i USA:s historia

Vid klockan 3 natten till den 18 augusti utgick ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, från räddningstjänsten i Gävleområdet till följd av skyfallet. Detta VMA hävdes under onsdagsförmiddagen.

Räddningstjänsten framhäver att det fortfarande finns stora risker och polisen har via Trafikverket avrått från resor till Gävleborgs län då både vägar och räls har översvämmats.

Det har även rapporterats vattenskador på flertalet hus runtom i länet. Det fanns bland annat en risk för att ett polishus omklädningsrum skulle rasa samman.

Vattenmassorna har även drabbat skolorna.

– För närvarande har vi ställt in skolstarten för alla grund- och gymnasieskolor. Besked om när skolstarten kan äga rum kommer senare under dagen, säger Tomas Hartikainen, sektorchef för utbildningsenheten i kommunen, till SvD.

Mer regnfall väntas ännu falla i länet:

– Det handlar om ytterligare 10 eller 15 mm regn som kommer komma. Det är egentligen inte så stora mängder men bägaren har runnit över för länge sedan och då är 10 mm för mycket, säger ​​Therese Fougman, meteorolog på SMHI till SvD.

Det har också varit stort regnfall i Jämtland, Dalarna, Västernorrland samt Väster- och Norrbottens kuster. Även i Skåne och Västra Götaland har det fallit kraftigt, om än något mildare, med regn.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag