Opererades akut för brusten pulsåder – födde samtidigt en dotter

Edita och hennes nyfödda dotter. Foto: Faksimil ABC News
  • Söndag 22 jun 2014 2014-06-22
E-post 0

PHILADELPHIA Edita Tracey, 35 år, och hennes nyfödda dotter överlevde mirakulöst på operationsbordet. – Det var en härlig känsla att veta att barnet var vid liv, och att jag överlevde, berättar Tracey enligt sajten myfoxfilly.

På sjukhuset utförde läkarna flera tester på den gravida Edita Tracey, för att avgöra vad som orsakade hennes smärta i bröstet. Till slut upptäcktes en stor bristning i aortan, en livsviktig pulsåder nära hjärtat. Situationen var akut och hon flögs till ett annat sjukhus där två läkarteam väntade. Ett team för att ta hand om pulsådern och ett team för att förlösa barnet.

– Alla visste vad som behövde göras. Och att göra det rätt, första gången. Det finns inte utrymme för felsteg här, absolut inget utrymme, förklarade Omar Lattouf, en av läkarna som hjälpte Edita.

Bråttom att få ut barnet

Det var inte bara mammans livshotande skador på pulsådern som var akut. Det som gjorde situationen så speciell var att läkarna var tvungna att förlösa Edita samtidigt som hon blev nedsövd, något som kan gå väldigt illa.

– När man ger mamman narkos påverkar det barnet direkt. Det var därför viktigt för mig att få ut barnet så snabbt det bara gick, förklarade doktor John Horton.

Och snabbt gick det. Läkarteamet var fullt koncentrerade på att rädda livet på såväl mamman som barnet.

– Så fort mamman var nedsövd, bokstavligen 30 sekunder senare är barnet ute och skriker, säger Dr Omar Lattouf

Tog nio timmar att operera mamman

Direkt efter att läkarna förlöst Editas dotter påbörjades en nio timmar lång operation av Omar Lattouf. Han öppnade hennes bröstkorg, dränerade blodet som hade samlats runt hennes hjärta, placerade henne på en hjärt-lung bypass och kylde ner hennes kropp, så att han kunde reparera och bygga upp hennes aorta.

Samtidigt som mamman låg på operationsbordet i ett livshotande tillstånd fick pappan Ken för första gången hålla i deras nyfödda dotter.

– Man tänker på barnet, att det borde vara en glädjefull stund. Men sedan går tankarna tillbaka på Edita, om hon kommer överleva eller inte. Under hela natten kändes allt upp och ner, berättar pappan Ken.

Edita Tracey överlevde operationen och barnet som fick namnet Arabella är fullt frisk.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag