Opinionsbildaren Fredrik Antonsson har avlidit: ”En man med stort hjärta”

Foto: Pressbild
  • Söndag 25 okt 2020 2020-10-25
E-post 1498

STOCKHOLM Den konservative opinionsbildaren Fredrik Antonsson har avlidit. Antonsson drev bland annat bloggen I otakt och Facebooksidan Rädda vården – den senare ledde till att SVT hängde ut honom. ”Alltför tidigt har Fredrik Antonsson ryckts ifrån oss andra och det gör mig så ont”, kommenterar Sanna Rayman, chefredaktör på Altinget i ett inlägg på Facebook.

Fredrik Antonsson hade en bakgrund som fritidspolitiker för Moderaterna i Sundbyberg. I slutet av 00-talet startade Antonsson bloggen ”Tokmoderaten”, där han tidigt kritiserade partikulturen under Reinfeldt: ”(…) en partikultur som handlar om lydnad och tystnad, om en partiledare som gapar skiten ur de ledmöter som visar upp någon sorts självständighet.”

När han senare lämnade M fortsatte Antonsson på andra ställen. Bloggen I otakt var under en period en av Sveriges mest lästa politiska bloggar (första inlägget gjordes i mars 2016, sista inlägget i augusti 2019).

Vid sidan om sitt bloggande startade Fredrik Antonsson också upp Facebooksidan ”Rädda vården”. Antonsson var undersköterska och hade jobbat inom vården i 27 år förutom några år som SOS-operatör.

På Facebooksidan ”Rädda vården” uppmärksammade Antonsson missförhållanden inom vården genom att dela artiklar från exempelvis SVT. 2017 spårades Fredrik Antonsson upp av SVT, hängdes ut med namn och hans Facebooksida kallades för en ”skrämselsida”.

SVT försvarade sin uthängning av Fredrik Antonsson:

”Genom att sprida artiklar, bilder och videomaterial, och genom att organisera sina följare i externa kommentarsattacker, förmedlar de just nu skrämselbilder av Sverige” skrev SVT.

Till Nyheter Idag kommenterade Fredrik Antonsson:

– Det är inte roligt att en stor aktör på mediesidan helt plötsligt börjar jaga en, men folk verkar mer upprörda på SVT. Det som stör mig är rubriksättningen, där de säger att det är en skrämselsida och där man försöker koppla det till min gamla moderata politiska aktivitet och sådär.

Läs även: Undersköterska räknar med problem på arbetet efter SVT-granskning: ”Det förutsätter jag”

På sociala medier är bestörtningen stor i flera läger. Författaren Lars Wilderäng skriver:

”En man med stort hjärta”

 

Altingets chefredaktör Sanna Rayman skriver personligt i ett Facebookinlägg om hur hon lärde känna Fredrik Antonsson under hans tid inom Sundbybergsmoderaterna.

”Alltför tidigt har Fredrik Antonsson ryckts ifrån oss andra och det gör mig så ont”, skriver Rayman.

 

SD:s riksdagsledamot Jonas M Andersson kommenterar också.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag