Oppositionella medier anklagas för att ”tjäna utländska intressen” – i Polen

Peter Wolodarski. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 18 aug 2019 2019-08-18
E-post 1154

I en bekymrad ledare berättar DN:s chefredaktör Peter Wolodarski att oppositionen i Polen behandlas illa. Exempelvis anklagas oppositionen för att ”tjäna utländska intressen”. Nu möter Wolodarski själv kritik. ”I Sverige är det ok när vi gör det”, skriver Hanif Bali ironiskt på Twitter.

För några dagar sedan uppmanade DN i en osignerad ledare moderatledaren Ulf Kristersson att agera mot tre riksdagsmän, varav Hanif Bali var en av dem. Anledningen är bland annat att de har delat artiklar från Nyheter Idag, en tidning DN återkommande anklagar för att springa främmande makters ärenden.

”När de delar länkar från den här typen av sajter bidrar de inte bara till att sprida enskilda artiklar, de skänker också sidorna trovärdighet som nyhetsförmedlare”, argumenterar tidningen.

Ger sig på Polens regering

Vem som skrev ledaren med uppmaning till Kristersson är okänt, men i en senare ledare träder tidningens egen chefredaktör Peter Wolodarski fram och varnar just för att anklaga opposition för att ”tjäna utländska intressen”.

Men han syftar inte på de anklagelser hans egen tidning publicerar, utan på den polska regeringen.

”Oberoende journalistik har ersatts av regelrätta regimbulletiner, den självständiga rapporteringen och sökandet efter sanningen är i praktiken bannlysta”, skriver han och syftar alltså på Polen och inte på den egna tidningen Dagens Nyheter.

I en annan beskrivning som för tankarna till hur exempelvis Nyheter Idag behandlas fortsätter Wolodarski anklagelseakten mot Polen.

”De privata medier som ännu vägrar att dansa efter högernationalisternas pipa, anklagas återkommande för landsförräderi eller för att tjäna utländska intressen. Statliga bolag och myndigheter har dragit tillbaka sina annonser, samtidigt som privata företag uppmanas att inte förekomma i publikationer som rymmer kritik mot regimen”, skriver han helt utan ironi.

Att förmå annonsörer att sluta annonsera i medier som Nyheter Idag är en väletablerad metod hos DN:s systertidning Resumé. Branschtidningen berättar själva hur de sökte upp annonsören LG som sedan drog tillbaka en kampanj hos Nyheter Idag.

Riksdagsledamoten Hanif Bali, som själv är i skottgluggen för DN:s anklagelser, kommenterar Wolodarskis ledare med illa dold ironi.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag