Oppositionen i Somaliland fördröjer valresultatet

T.v Abdirahman Mohamed Abdullahi Irro, Waddanis kandidat. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 21 Nov 2017 2017-11-21
E-post 3

HARGEISA Oppositionspartiet Waddani fördröjer redovisningen av Somalilands presidentvalsresultat. Som följd på det har oroligheter utbrutit i Hargeisa och Burao, enligt The National Somaliland. 

Över en vecka har gått sedan Somaliland, måndagen 13 november, genomförde sitt tredje presidentval. Somaliland utropade självständighet från Somalia 1991 och har sedan dess hållit totalt sex politiska val och utvecklat ett fredligt och demokratiskt samhälle, till skillnad från sina grannländer i regionen.

Sedan senaste presidentvalet för en dryg vecka sen har dock oroligheter och upplopp utbrutit i städerna Hargeisa och Burao. Enligt The National Somaliland ska upploppen varit såpass allvarliga att de resulterade i att människor dödades.

Upploppen startade eftersom ett av de två oppositionspartierna, Waddani, krävt att rösterna ska räknas om, varpå den nationella valkommissionen, NEC, delvis gått partiet tillmötes genom att räkna om rösterna i huvudstaden Hargeisa.

Enligt Waddani har det skett brister i valets genomförande. Något som även internationella valobservatörer påpekat, men där man varit tydlig med att dessa brister varken sig skedde på en sådan systematisk eller omfattande skala att det skulle ha påverkat det totala valresultatet.

LÄS ÄVEN: Internationella valobservatörerna: Genomförandet av valet är ett erkännande i sig

Enligt The National Somaliland har Waddani försökt påvisa att fusk har begåtts genom att hävda att Kulmiye skulle kommit över en bok innehållandes röstsedlar som, enligt Waddani, skulle användas för att addera röster till Kulmiye.

Att röstboxarna dessutom producerades i Förenade Arabemiraten, ansåg Waddani, vara ännu bevis för att fusk skulle ha begåtts, eftersom Kulmiye, enligt Waddani, har direkta kopplingar till Förenade Arabemiraten.

Det visade sig senare att boken inte tillhört Kulmiye, istället hade en Waddani-medlem stulit den av nationella valkommissionen, varpå polisen nu letar efter den misstänkta.

De senaste åtta dagarna har NEC försökt tillmötesgå Waddani. NEC gick med på att räkna om rösterna i Hargeisa. Då krävde Waddani att alla röster i hela landet skulle räknas om. NEC svarade med att de var tvungna att offentliggöra resultatet. Enligt källor till The National Somaliland ska Waddanis kandidat Abdirahman Mohamed Abdullahi Irro till slut ha gått med på att det räckte med att enbart räkna om rösterna i Hargeisa.

I Somaliland måste partierna och valkommissionen vara överens om valresultatet innan det får presenteras. Under tiden som Waddani fördröjt rösträkningen har rykten och, vad som påstås vara, läckta valresultat börjat cirkulera i landet. De läckta uppgifterna visar på en storseger för regeringspartiet Kulmiyes kandidat Muse Bihi Abdi. Dessa uppgifter har ännu inte bekräftats av NEC.

Många Somaliländare, i Somaliland som utomlands, har varit oroade för att den hittills demokratiska och fredliga utvecklingen skulle få ett abrupt slut på grund av att Waddani vägrar acceptera resultatet.

De internationella valobservatörerna har manat till lugn och varnat för att våld och upplopp inte tjänar Somaliländares eller Somalilands intressen.

Valresultatet väntas offentliggöras idag, tisdagen 21 november.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag