Oppositionsrådet efter mordet på mamman: Malmö ett resultat av Socialdemokraterna

Foto: Läsarbild samt pressbild
  • Måndag 26 aug 2019 2019-08-26
E-post 604

Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) är både bedrövad och luttrad efter mordet på öppen gata i Malmö där en mamma sköts ihjäl med sitt barn i famnen. Han identifierar en lång rad åtgärder som krävs för att stoppa den eskalerande utvecklingen, men Socialdemokraterna styr såväl riket som Malmö stad. Och han ser inga tecken på att brottsligheten kommer minska.

Måndagens mord på öppen gata i Malmö, där en ung mamma sköts i huvudet med sitt barn i famnen, lämnar få oberörda. Bara timmar efter att nyheten toppar löpsedlarna fördöms dådet av politiker och samhällsdebattörer från alla läger. Vilken gång i ordningen det sker är svårt att hålla reda på.

Malmö har för många människor, både i Sverige och utomlands, blivit en symbol för eskalerande kriminalitet. Några menar att bilden är orättvis och överdriven, andra klagar på att problemen inte tas på tillräckligt stort allvar. Moderaternas oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar ger normalt ett sakligt, korrekt och framför allt kunnigt intryck.

Men det är nu tydligt att även hans tålamod tryter.

”Jag vill inte höra mer om plastsugrör, subventioner av båtmotorer eller om friår innan regeringen ser till att vi, Malmöborna, kan leva i trygghet igen”, skriver han i en kommentar på Facebook.

När Nyheter Idag når honom över telefon behöver han inte fundera många sekunder för att ge svar på vad som behöver göras. Det är en lång rad åtgärder han efterlyser från statligt håll.

– Den svenska rättsstaten är alldeles för svag. Den är inte anpassad efter den grova kriminalitet vi har i Sverige i dag. Den är anpassad efter en äldre verklighet där svensk brottslighet var mycket lindrigare, säger han.

Han vill att en kommunal ordningspolis ska tillåtas, som kan patrullera gator och torg. Det ska vara ett komplement till polismyndigheten. Tullen ska förstärkas för att komma åt vapen och narkotika. Ungdomsrabatt och straffmyndighetsåldern behöver ses över. Likaså med straffrabatt vid mängdbrottslighet. Generellt vill han se hårdare straff vid våldsbrott.

Men det stannar inte där.

– En sak jag tycker är oanständig i Sverige i dag är hur få medborgare från andra länder faktiskt utvisas vid brottslighet. Det borde vara en självklarhet att när utvisning döms ut ska det vara på livstid, inte tidsbestämt.

– Den som missbrukar fristadens goda vilja kan inte välkomnas tillbaka för en andra runda, så att säga, konstaterar han.

Malmö: Ett resultat av Socialdemokraternas ideologi och värderingar

Förutom lagändringar och andra beslut som kan fattas av riksdag och regering finns det även förebyggande arbete som Malmö kommun kan göra. Här pekar Tegnhammar på att Malmö styrts nästan oavbrutet av Socialdemokrater i hundra år. Enligt honom är Malmö resultatet av socialdemokratisk politik.

– Min syn på detta är att i det omfattande utanförskap som finns i Malmö, föds det över tid – när utanförskapet går i arv över generationer – en hopplöshet där man ger upp möjligheter att vara en del av det svenska samhället. Ur den hopplösheten finns en grogrund och en rekryteringsmöjlighet för grovt kriminella.

Utanför Malmö är Tegnhammar en anonym politiker för många. Han kommer ursprungligen från småländska Vaggeryd, ett område känt för sitt företagande och entreprenörsanda. Han var endast 32 år gammal när han valdes till moderat kommunalråd i Malmö och det är tydligt att bakgrunden från Småland präglar hans politiska resonemang.

– Här handlar det om att stoppa den socialdemokratiska bidragslinjen. I normalfallet ska det vara så att man arbetar och försörjer sig själv och sin familj. Det ska finnas goda möjligheter att från dag ett i Sverige lära sig svenska och att man lär sig om det svenska samhället och de värderingar som råder här.

En annan viktig poäng, enligt Tegnhammar, är skolan. Han berättar att många elever har föräldrar som aldrig förvärvsarbetat i Sverige, vilket i praktiken betyder att skolan måste ta en större roll än i dag.

Inget av detta, säger han, fungerar tillfredsställande i Malmö i dag. Och skulden lägger han på socialdemokratin.

– De har byggt staden utifrån sin ideologi och sina värderingar. Alla stora reformer och förändringar som de funnit nödvändiga att göra har genomförts. Nu återstår tyvärr bara ett förvaltande av detta. Jag ser inga ansatser från det socialdemokratiska, och nu även liberala, styret att på allvar ta itu med de samhällsproblem som vi har i Malmö.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag