Orbán och Suu Kyi eniga om migration och muslimer

Viktor Orbán och Aung San Suu Kyi. Foto: European People's Party / Claude Truong-Ngoc
  • Fredag 7 jun 2019 2019-06-07
E-post 298

UNGERN Myanmars statskansler Aung San Suu Kyi och Ungerns premiärminister Viktor Orbán tycks ha kommit väl överens när de nyligen möttes för att diskutera ländernas bilaterala relationer. Båda ledarna menar att en av de största utmaningarna för deras respektive regioner är migrationen.

The Guardian rapporterar att Aung San Suu Kyi har varit på besök i Centraleuropa med målet att stärka sitt lands ekonomiska band till regionen. Innan hon kom till Ungern träffade hon Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš.

På den ungerska regeringens hemsida står det att samtalen mellan Suu Kyi och Viktor Orbán i Budapest berörde ämnena illegal invandring samt ländernas relationer när det gäller ekonomi, utbildning och kultur.

”På mötet underströk de två ledarna att en av de största utmaningarna i nuläget för båda länder och deras respektive regioner – Sydostasien och Europa – är migration. De noterade att båda regioner har sett uppkomsten av frågan om samexistens med kontinuerligt växande muslimska populationer”, skriver den ungerska regeringen.

Orbán sade att han stödjer handelssamarbete mellan EU och Myanmar. Samtidigt tog han avstånd från försök till ”export av demokrati” samt byråkrater i Bryssel och överlag i Väst som försöker blanda ihop frågor om ekonomiskt samarbete och interna politiska frågor.

Aung San Suu Kyi, mottagare av Nobels fredspris 1991 för sin kamp för demokrati i landet som då styrdes av en militärjunta, har på senare år fått kritik från omvärlden för att hon inte har stoppat militärens hårdhänta hantering av den muslimska minoritetsgruppen rohingyer.

Läs även: Hej, hej, student: Tiggarligor klättrade upp på studentflak och ”tog hand” om studenternas pantflaskor

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag