Ordförande Xi får nu sitta som president på livstid

Foto: Wikipedia & Flickr.
  • Söndag 11 mar 2018 2018-03-11
E-post 10

PEKING Xi Jinping kan nu sitta som kinesisk president på livstid. Det står klart när det lagstiftande organet Den nationella folkkongressen röstat för förslaget med siffrorna 2958 mot 2. 

Den nationella folkkongressen i Kina, landets lagstiftande organ, har röstat för att likställa det kinesiska presidentämbetet med partiordförandeskapet och överbefälhavarskapet – åtminstone när det gäller uppdragens tidsbegränsning.

Tills idag har presidentämbetet varit tidsbegränsat till två mandatperioder, något som infördes av Deng Xiaoping efter Mao Tsetungs död 1976.

Presidenten, tillika partiordförande för det enväldiga Kinas Kommunistiska Parti samt Överbefälhavaren för Folkets befrielsearmé, Xi Jinping får nu sitta på samtliga tre titlar på livstid.

Folkkongressen antog, som alltid, förslaget från det enväldiga statspartiet. Endast två ledamöter röstade emot förslaget om att ta bort mandatperiods-begränsningarna för presidentämbetet. Tre avstod från att rösta och 2958 ledamöter röstade för.

Om förslaget inte hade antagits hade Xi Jinping inte kunnat sitta som president längre än till 2023.

Presidentämbetet innebär inte en lika stor makt som Xi Jinpings andra två titlar, partiordförande och överbefälhavare, det har snarare en mer ceremoniell betydelse, enligt DN. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag