Örebropartiet kan bli storvinnare i teknisk samverkan med SD: ”Vi ska göra allt för att våra väljare ska få valuta för sina röster”

Foto: Privat
  • Lördag 13 okt 2018 2018-10-13
E-post 475

ÖREBRO Det lilla lokala Örebropartiet kan komma att ta plats i kommunstyrelsen i Örebro. Det står klart när partiet nu ingått en teknisk samverkan med Sverigedemokraterna lokalt. – Vi har hela tiden sagt att vi kommer göra allt för att driva igenom den politik våra väljare vill ha, säger Markus Allard till Nyheter Idag

Örebropartiet klarade sig med nöd och näppe över den kommunala procentspärren på tre procent. Med 14 rösters marginal lyckades partiet knipa två mandat istället för noll.

Utifrån resultatet skulle partiet stå utan nämndposter och därmed ha ett tämligen begränsat inflytande kommunalt.

Nu står det klart att SD och Örebropartiet har ingått en teknisk samverkan. En teknisk samverkan innebär att partier kan gå ihop för att utöka sina nämndplatser, men partierna förbinder sig inte till att rösta på varandras förslag. En teknisk samverkan är således aldrig av direkt politisk karaktär, snarare som namnet antyder, är den blott av teknisk karaktär. I själva verket kan SD och ÖP rösta emot varandra i de frågor där de tycker olika.

Båda partierna går vinnande ur samverkan. SD erhöll 6 mandat i kommunfullmäktige och är därmed berättigade till 1 ordinarie och 1 ersättare i de större nämnderna. För att kunna erhålla en extra ordinarie plats krävs 2 mandat till. Det är där Örebropartiet kommit in i bilden, men inte gratis. Örebropartiet kommer i gengäld erhålla flertalet nämndplatser varav kommunstyrelsen är en av dessa.

Det innebär att Örebropartiet gått från obefintligt inflytande i nämnderna till att nu kunna ta plats i några av kommunpolitikens viktigaste nämnder, däribland kommunstyrelsen.

– Vi har hela tiden sagt att vi ska söka samarbeten med alla partier i syfte att få igenom den politik som våra väljare röstat för. Via den här tekniska samverkan ökar våra möjligheter att göra just det, driva igenom vår politik.

Innebär det att ni kommer rösta likadant?

– Nej verkligen inte. Vi kan rösta hur vi vill. I de frågor vi tycker olika kommer vi givetvis rösta olika.

Hur tror du reaktionerna blir?

– De som vill bli indignerade över en teknisk samverkan är ju personer som ändå inte sympatiserar med Örebropartiet och för den typen av individer spelar det nog ingen roll om det bara är en teknisk samverkan i syfte att maximera nämndinflytande eller om det rör sig om att man måste rösta för varandras förslag.

– Lite komiskt också med tanke på att vi till och med skrivit ut i vårt valmaterial att vi kommer att söka inflytande på alla sätt det gagnar våra väljare. Jag tror inte det är något nytt för ÖP-väljaren direkt.

Innebär det att ni skulle kunna ingå en teknisk samverkan med något annat parti i fullmäktige?

– Ja, om vi hade vunnit på det absolut.

Örebro kommun styrs sedan flera år tillbaka av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Dessa tre partier har nu även ingått en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet i syfte att ytterligare utöka sitt inflytande i nämnderna. Om förhållandet står sig mellan partikartellerna är det den styrande kartellen som SD+ÖP-samverkan skulle plocka nämndplatser från.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag