Organiserade ficktjuvar tvingade Eiffeltornet att stänga

Eiffeltornet höll stängt under åtta timmar under fredagen. Foto: Wikipedia
  • Fredag 22 maj 2015 2015-05-22
E-post 75

PARIS Stora organiserade gäng med ficktjuvar är ett växande problem i Frankrikes huvudstad Paris. Till följd av en allt aggressivare attityd bland de kriminella stängdes idag Eiffeltornet efter att dess anställda inte längre kände sig säkra på sin arbetsplats.

Mitt under middagsrusningen på fredagen stängdes plötsligt hela Eiffeltornet ner. Efter att personalen som arbetar i Europas högsta byggnad inte längre kände sig säkra på sina arbetsplatser beslutade man, i samarbete med sitt fackförbund, att helt enkelt lämna tornet, skriver BBC.

Länge har både besökare och anställda vid tornet varit heta villebråd för grupper av ficktjuvar. Under den senaste tiden har de kriminella gängen blivit allt mer våldsamma och enligt dem som arbetar i byggnaden har delar av personalstyrkan blivit utsatta för hot och i vissa fall till och med misshandlats.

– Han sa till mig att, varför låter du oss inte arbeta ifred? Om det här fortsätter så kommer du att få problem, berättar en av de strejkande anställda om ett möte med en av ficktjuvarna.

För att återvända till sina arbeten krävde de under dagen att deras arbetsgivare formellt skulle garantera att man nu skulle sätta stopp för gängen.

Enligt Denis Vavassori, representant för Frankrikes motsvarighet till LO, Confédération Générale du Travail, vill man även se en permanent polisnärvaro i byggnaden.

– Det är ett växande problem. Det har alltid funnits ficktjuvar i Eiffeltornet, men nu har det kommit hit en organiserad grupp. Därför lämnade vi tyvärr byggnaden idag så att vi kan efterfråga en permanent polisnärvaro här, förklarade Vavassori för Euro News.

De kriminella kan bli osams och börja slåss med varandra

Enligt en anställd som nyhetsbyrån AFP talat med samlar sig tjuvarna i grupper om fyra eller fem. Ibland kan det till och med vara så mycket som 30 organiserade ficktjuvar aktiva samtidigt. Emellanåt hamnar de även i luven på varandra och börjar slåss inbördes.

Enligt BBC besöks den franska byggnaden av nästan sju miljoner människor årligen. Idag var första gången någonsin som tornet stängt till följd av aggressiva ficktjuvar.

Händelsen är dock inte unik. 2013 stängde det välkända franska nationalmuseet Louvren efter att ett gäng ficktjuvar spottat på och slagit anställda.

Eiffeltornet öppnades åter för allmänheten efter åtta timmar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag