Orkanen Harvey hotar Texas – expert: ”En väldigt farlig storm”

Orkanen Harvey fotad från ISS, Foto; Nasa/Randy Bresnik
  • Fredag 25 aug 2017 2017-08-25
E-post 4

USA Invånarna i den amerikanska delstaten Texas förbereder sig just nu för orkanen Harvey. – Den är en väldigt farlig storm, säger chefen för amerikanska NWS.

Vattnet i Mexikanska golfen är varmt, orkanen rör sig långsamt och vindhastigheten på hög höjd är låg. Experter säger att Harvey har alla ingredienser för att bli ”den perfekta stormen”.

– Den är en väldigt farlig storm, säger Louis Uccellini som är chef för regeringsorganet National Weather Service (NWS) till AP.

– Den har alla ingredienser den behöver för att kunna intensifieras och vi ser att det sker ganska snabbt.

Orkanen hämtar sin energi från Mexikanska golfens varma vatten. För att kunna göda en orkan krävs att havsvattnet har en temperatur på 26 grader Celsius eller mer. Temperaturen i golfen ligger just nu över 30 grader, vilket är något över det normala så här års.

Det blåser heller inte särskilt mycket på hög höjd, en dryg mil upp i luften där jetströmmar brukar bildas, vilket gör att orkanen i lugn och ro kan växa i styrka.

Och som om inte det vore nog tyder mycket på att orkanen kommer följa Texas kust och därmed fortsätta hämta kraft från havet medan den ställer till med besvär i form av kraftig vind, skyfall och meterhöga stormfloder. Orkanen väntas nå fram till Texas sent på fredagen eller tidig lördag, men kan därefter komma att plåga Texasborna ända fram till tisdagen eller kanske till och med onsdagen.

Harvey väntas växa till sig och bli en kategori 3-orkan, en så pass kraftig orkan har inte dragit in över USA sedan 2005 när Louisiana och Texas drabbades av Katrina och Florida av Wilma. Långt över tusen människor omkom den gången.

Myndigheter i Texas har beordrat evakuering av tiotusentals människor från lågt liggande områden. På flera platser fyller man sandsäckar och barrikaderar byggnader för att förbereda sig för ett flertal stormiga och blöta dygn.

Men det är inte bara i Texas man oroar sig för orkanen Harvey. Från den internationella rymdstationen ISS följer man spänt orkanens framfart, inte minst eftersom flera av astronauterna ombord har familjer och andra nära och kära i just Texas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag