Ornitologer stoppade vindkraftverk

Bild: Public Domian/Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 17 aug 2023 2023-08-17
E-post 0

Den planerade vindkraftsparken vid Tribbhult söder om Västervik stoppas efter en dom i mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt i fredags, rapporterar Samnytt.

Beskedet välkomnas av Sveriges Ornitologiska Förening, Birdlife Sverige, som drivit processen mot norska energijätten Statkraft, som ansökte om att bygga vindkraftparken i december 2014.

– Vi tycker det är bra att de här verken inte byggs. Det här är inte ett lämpligt ställe att bygga en vindkraftspark på eftersom det, som vi ser det, finns väldigt höga ornitologiska värden här som inte ens är utredda i vissa avseenden, säger Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig på Birdlife Sverige, till Samnytt.

– Vi är inblandade i ganska många rättsprocesser när det gäller vindkraft. De har en tendens att hamna på platser där de inte är så nära människor, vilket brukar överensstämma med att det finns höga fågelvärden, förklarar han.

– Ett typexempel är kungsörnar som brukar finnas på de bergstoppar där det blåser som mest. Därför vill man ofta gärna bygga vindkraftverk där örnarna bor. Och därför är det ganska vanligt att vi överklagar vindkraftverk på den grunden.

Läs även: Vinby får vindkraftverk att falla till marken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag