Oro i Storbritanninen när Bank of England höjer räntan för första gången på tio år

Mark Carney är direktör för Bank of England. Foto: Bank of England
  • Torsdag 2 nov 2017 2017-11-02
E-post 44

STORBRITANNIEN Bank of England höjde under torsdagen sin styrränta med en fjärdedels procentenhet till 0,5 procent. Det skriver banken i ett pressmeddelande.

Beslutet togs av de nio medlemmarna i centralbankens valutapolitiks­kommitté med röstsiffrorna sju mot två. Bankdirektören Mark Carney var en av dem som röstade ja till ränteökningen.

– När arbetslösheten är på ett 42-årslägsta, inflationen ligger över målet och tillväxten ligger något över sin nya lägre fartbegränsning så är det dags att lätta lite på gasen, säger Carney.

Dagens räntehöjning är den första sedan sommaren 2007. Då låg styrräntan på 5,75 procent, sedan dess har den sänkts dramatiskt och har legat på 0,25 procent sedan augusti förra året.

Daily Mail skriver att Mark Carney varnar för att fler höjningar kan följa på dagens räntehöjning. Anledningen är att den lågräntepolitik som förts sedan finanskrisen nu går mot sitt slut och att inflationen börjat stiga.

Miljoner britter som köpt hus eller lägenhet det gångna decenniet påverkas av de stigande räntorna. Flera affärsbanker uppges omedelbart ha höjt sina bolåneräntor så snart Bank of England gått ut med beskedet om räntehöjningen.

Daily Mail intervjuar 25-årige Tom Woodward och hans 23-årige sambo Rosie Dixey som håller på att köpa bostad tillsammans. Deras bostad kommer kosta motsvarande drygt 1,5 miljoner kronor och de har lyckats låna pengar till en ränta på 2,19 procent som är låst på två år.

– Folk i vår ålder har aldrig sett räntor som är så höga som de var 2007. Då var vi så små att vi inte visste vad räntor var eller innebar, säger Tom.

Nu oroas han och hans flickvän för att räntan på bolånet kommer hinna sticka iväg betydligt de kommande åren.

Skulle du klara att din bolåneränta stiger med fem procentenheter?
1341 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag