Oro över rysk mobilisering på Krim

  • Tisdag 9 aug 2016 2016-08-09
E-post 75

KRIM Tung rysk militärmobilisering med beväpnade vägspärrar på de norra delarna av halvön Krim oroar Ukraina. Det berättar den USA-finansierade sajten Radio Free Europe och hänvisar till den ukrainska tidningen Pravda. Samtidigt väntas Ryssland inom kort genomföra militärövningen Kavkaz 2016.

Flera användare i sociala medier rapporterar att ryska trupper och militära enheter mobiliserar i de norra delarna av halvön Krim mot gränsen till Ukrainas fastland. Enligt den väst-orienterade sajten Radio Free Europe har Krimtatariska aktivister noterat en ökad militär närvaro med beväpnade vägspärrar samt en ovanligt stor koncentration av tung militär mobilisering.

Den ukrainska tidningen Pravda berättar att mobiliseringen kan vara relaterad till den ryska militärövningen Kavkaz 2016. Men tidningen varnar även för att stora truppförflyttningar i själva verket kan vara en krigsförberedelse som sker under förevändning av en kommande övning.

På Twitter publiceras bilder som visar rysk militärmateriel som transporteras på järnväg mellan Krims östra hamnstad Kerch och Krims huvudstad Simferopol. På västra delen av ön har Ryssland sedan länge sin Svarta Havs-flotta stationerad i staden Sevastopol.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag