Oscar Sjöstedt (SD) varnar för passivitet från regeringen om jobben: ”Det här är ett läge där det är dyrt att snåla”

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 7 apr 2020 2020-04-07
E-post 1852

STOCKHOLM Det kommer att kosta ordentligt att försöka rädda svenska jobb och företag och statsskulden kommer att öka. Men alternativet är värre enligt Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Han är kritisk till att regeringen hittills inte har velat förstärka korttidspermitteringarna. – Agerar vi kraftfullt nu, blir det mindre kostsamt att försöka få igång ekonomin senare, säger Sjöstedt.

I en intervju med tidningen Arbetet ger statsminister Stefan Löfven (S) beskedet att det inte blir någon utökning av korttidspermitteringen till heltid i nuläget. Löfven säger att det nuvarande systemet med korttidspermitteringar har omfattat fler anställda ”än vad vi kunde förutse” och att det därför blivit dyrare än vad regeringen trodde först. Löfven säger till Arbetet att ”vi måste vara försiktiga”.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt tycker inte Löfvens analys håller.

– Det här är ett läge där det är dyrt att snåla. Agerar vi kraftfullt nu, blir det mindre kostsamt att försöka få igång ekonomin senare, för att inte tala om alla de människor som förhoppningsvis slipper att bli arbetslösa, och företagare som slipper konkurs.

Kostnaderna då?

– Skulle vi öka på statsskulden med säg 10 procent så är det ändå värt det då kostnaderna för att inte göra det här blir så ofantligt mycket större, säger han.

– Jag tycker att vi ska snegla på hur norrmännen har gjort.

I Norge har sedan i mitten av mars staten gått in och tagit hela kostnaden för permitteringen – som kan gälla ända upp till 100 procent av arbetstiden – samtidigt som den anställde initialt får full lön. Efter 20 dagar sänks ersättningen till den anställde men staten tar fortfarande kostnaden.

– Det är egentligen den linje som vi drivit hela tiden under det här. Att vi behöver göra ordentliga stödåtgärder nu för att rädda så många jobb och företag det bara går, säger Sjöstedt som tycker att regeringen agerat ”defensivt”.

Han tycker att Moderaternas förslag om att slopa arbetsgivaravgifter under två månader är bra men inte tillräckligt.

– Vi har tidigare lagt ett förslag om slopade arbetsgivaravgifter under sex månader. Skälet till det är att företagen inte bara ska överleva. De ska återhämta sig också.

Många människor har redan blivit varslade om uppsägning, många timanställda har tvärt fått sluta. Oscar Sjöstedt vill utöka a-kassan.

– Vi har hela tiden, även innan coronakrisen, drivit på för att a-kassan ska omfatta fler. För folk kommer att bli arbetslösa. Även om vi gör allt vi kan för att rädda jobb så kommer en del folk att bli arbetslösa. Och då är det att föredra om den kostnaden inte landar hos kommunerna (i form av försörjningsstöd) utan att det landar hos staten. För kommunerna har det redan nog tufft och kommer att få det tufft som det är, säger Oscar Sjöstedt.

Finns det något annat du tycker att Sverige behöver göra nu?

– Vi måste ha en plan för vad vi ska göra för att få igång ekonomin när vi väl har medicinskt hanterat coronautbrottet. Det behöver kanske inte finnas någon färdig plan redan nu men när vi väl är ute ur det här behöver vi veta vad vi ska göra.

– Att sänka momsen kan vara ett intressant sätt att få igång ekonomin. Det hjälper inte nu när det inte finns någon efterfrågan. Men det skulle kunna vara ett alternativ när vi väl har tagit oss igenom det medicinska.

Sverigedemokraternas stödpaket

• Slopa arbetsgivaravgiften samt egenavgiften under 6 månader.

• Öronmärk pengar direkt riktade som ett stöd kopplade till fasta kostnader, exempelvis hyreskostnader för små företag. Stödet kopplas till företagets utveckling de senaste månaderna.

• Staten ska ta ett fullt kostnadsansvar för permitteringar som uppkommer i krisens spår.

• Lånen som är ämnade att gå till företagen ska länkas till en statlig garanti, vilket säkerställer att bankerna verkligen lånar ut pengarna.

• Räntan för denna kortsiktiga upplåning ska sättas till noll.

• A-kassan ska utökas med höjt tak samt utvidgas och innefatta fler än vad som är fallet i dag.

Källa: SD

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag