Oskar dömdes efter han örfilat sina mobbare – Hyllas nu som hjälte på Flashback

  • Tisdag 16 dec 2014 2014-12-16
E-post 5326

SVEDALA Han blev mobbad som ”Korv-Oskar” av två plågoandar, gav mobbarna stryk mitt under en lektion och stod rakryggad inför skranket när tingsrätten dömde honom till dagsböter. Nu samlar flashbackare in pengar för hans omkostnader. – Jag vet inte vad jag ska säga, jag har halvgråtit. Det är omtumlande med allt stöd jag fått, säger Oskar till Nyheter Idag.

Idag är Oskar Kjellkvist 16 år och går i ettan på gymnasiet. Han studerar el- och energiprogrammet och planerar att jobba med IT-support när han är äldre. Just nu lär han sig webbutveckling, bland annat html och CSS. Idag är Oskar en snackis på Flashback forum för en händelse när han gick i högstadiet.

Det började med att Oskar skulle konfirmera sig där en pinsam grej hände och som blev startskottet på storyn som alla pratar om idag.

– På första konfirmationsdagen blev vi bjudna på korv och bröd. Jag åt för mycket och råkade spy på kvällen. Jag hade väl fått en dålig korv i mig. Sen gick ryktet i hela Svedala, förklarar Oskar för Nyheter Idag.

Efter händelsen där Oskar blev dålig i magen av korv och bröd fick han ett öknamn av sina plågoandar, berättar Oskar i telefonen.

– De kallade mig ”Korv-Oskar”.

Gav sig på Oskars tjej

När sommarlovet och konfirmationen var över mellan åttonde och nionde klass var Oskar tillbaka i skolan. Där fortsatte trakasserierna och två grabbar valde att ta det hela ett steg längre.

– De tog kontakt över internet med min tjej och skrev till henne massa saker om ”korvfester” och sånt.

Idag har förhållandet tagit slut efter allt som har hänt, förklarar Oskar. Men där och då blev han upprörd över hur de betedde sig mot hans flickvän och det var också just det som fick Oskar att till slut ge tillbaka på plågoandarna.

– Sen började de kalla henne för ”hora” och fortsatte prata om korvfest och sånt där. Då blev jag arg.

Mobbarna fick stryk av Oskar

De bägge killarna som skrev elaka saker till Oskars tjej fick ångra sig. Oskar har tidigare spelat hockey och han är inte rädd för att konfrontera sina mobbare. Han gick resolut in under pågående lektion och satte dem på plats.

– Sen gick jag rakt in på deras lektion, alltså i klassrummet under lektionstid och så sa jag till dom och lappade till bägge två.

I domen från tingsrätten står att Oskar tagit tag i nacken på en av mobbarna och gett denne en lusing så han smällt i en datorskärm med huvudet. I samband med detta hade smärta och rivmärken uppstått.

– Lärarna var i klassrummet, de visste väl inte vad de skulle göra. Mina kompisar tyckte det var skitbra gjort, de visste ju vad det handlade om.

Samma dag, efter att Oskar örfilade de bägge killarna, kom deras tjejkompisar och försökte slå honom och säga till Oskar, berättar han. Men Oskar fortsatte stå på sig och avfärdade tjejerna resolut.

– Jag bara ”hottade” [skånska för ”kasta”] iväg dem, det var inte mer med det.

När händelsen kom upp i tingsrätten stod Oskar rakryggat upp för händelsen. I domen står att han erkänt gärningen där han tagit tag i en av mobbarnas nacke och gett honom en lusing. Hans plågoandar yrkade på att Oskar skulle betala skadestånd till dem för detta.

– De klagade i tingsrätten att de var rädda för mig, att de inte vågade gå ut ur sina hus och sånt där.

Anonyma Flashbackare samlar in pengar till Oskars dagsböter

Tingsrätten köpte inte den storyn och mobbarna blev utan skadestånd när domen föll. Däremot måste Oskar betala dagsböter samt femhundra kronor till brottsofferfonden eftersom han erkänt en gärning som bedöms vara ringa misshandel. Tingsrätten bestämde dagsböter till 1500 kronor varför Oskar totalt ska betala 2000 kronor.

Domen blev uppmärksammad i tidningen Sydsvenskan varpå någon startade en tråd på forumet Flashback om händelsen. Nu samlar användare på Flashback in pengar till Oskars böter och de skickar även julkort med egna berättelser om mobbing. Gensvaret har varit så stort att han kan mycket väl gå plus på hela historien.

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag har halvgråtit. Det är omtumlande med det här stödet jag har fått från människor jag aldrig träffat, förklarar Oskar, märkbart rörd i telefonen när Nyheter Idag pratar med honom.

Oskar funderar nu på att skaffa swish så att Flashbackare kan sätta in pengar till hans böter. Alternativt ska han kolla med sin mamma ifall han kan använda hennes swish-konto för ändamålet. Oskar förklarar även att han inte längre är arg på plågoandarna, utan rättvisa har skipats och det hela är nu utagerat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag