Oskarshamn 3 kopplas bort igen – elpriset stiger

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 29 aug 2023 2023-08-29
E-post

Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 har åter kopplats bort från elnätet, vilket får elpriset att stiga, särskilt i södra Sverige, rapporterar TT.

I elprisområde 3 steg snittpriset inför onsdagens handel från 76 öre till 1:22 kronor per kilowattimme, enligt elbörsen Nordpool.

Reaktorn kopplades bort från elnätet i fredags på grund av problem med turbinanläggningen, och på måndagen kopplades reaktorn på igen, då man trodde att problemet åtgärdats.

– Personalen har jobbat intensivt hela helgen, sade Désirée Liljevall, presschef på ägarbolaget Uniper, på måndagen.

Under försöket att starta upp elleveranserna igen efter helgens avbrott stod det på tisdagen emellertid klart att ännu ett problem med reaktorn behöver åtgärdas.

– Vid den här effektuppgången upptäcktes en komponent som vi behöver åtgärda. Vägen mot planerat produktionsläge är inte alltid spikrak. Vi stöter på hinder, som vi måste hantera, säger Liljevall på tisdagen.

Det problem som uppdagades vid omstartsförsöket finns även det i turbinanläggningen, enligt Liljevall, som inte vill ge någon exakt prognos om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi meddelar oss till Nord Pool när vi vet mer, säger Liljevall.

Oskarshamn 3 är Sveriges största reaktor med en produktionskapacitet på 1 450 megawatt. Problemen med Oskarshamn 3 kommer samtidigt som två reaktorer i Finland har kopplats bort – en för planerad revision och en annan efter tekniska problem.

Läs även: Regeringen backar om kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag