Regeringen backar om kärnkraft

Bild: Hamid Ershad Sarabi/CC BY-SA 4.0/Public domain
  • Fredag 25 aug 2023 2023-08-25
E-post

Nu backar regeringen från klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tidigare uttalande om att Sverige behöver tio nya kärnkraftsreaktorer. Pressmeddelandet med uppgiften har dragits in, och energiminister Ebba Busch statssekreterare uppger att regeringen inte har något uttalat mål om antal nya reaktorer.

Den 9 augusti höll klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) en pressträff om regeringens planer på ny kärnkraft, där hon bland annat sade att tio nya reaktorer behöver byggas under 2030- och 40-talet.

– Regeringen ser att ny kärnkraft motsvarande minst tio konventionella reaktorer behöver tas i drift under 2030- och 40-talet, sade hon enligt TT.

Men nu verkar regeringen ha backat från planerna på att bygga tio nya reaktorer. Det pressmeddelande om Sveriges behov av tio nya reaktorer som publicerades i samband med Pourmokhtaris pressträff har nämligen dragits in, rapporterar Aftonbladet.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska Pourmokhtari ha gått över sina befogenheter när hon slog fast att regeringens linje är att minst tio konventionella reaktorer behöver tas i drift under 2030- och 40-talet. Hennes uttalande följde inte heller den rutin för gemensam beredning som gäller på regeringskansliet, berättar en källa till tidningen.

– Det hör inte direkt till vanligheterna att man tar bort pressmeddelanden, säger källan.

Daniel Liljeberg, som är statssekreterare med ansvar för energifrågor åt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), uppger till Aftonbladet att regeringen inte har något mål som stämmer med Pourmokhtaris uttalande.

”Regeringen har inte fastställt mål eller bedömning på den detaljnivån. I propositionen kommer fokus vara på att återuppbygga ett fossilfritt elsystem som kan leverera den el svenska hushåll och företag behöver till rimliga priser. För att åstadkomma det behöver elsystemets samtliga delar i form av elproduktion, till exempel ny kärnkraft, elnät och elanvändare beaktas” skriver Liljeberg i ett mejl till tidningen.

Liljeberg skriver vidare att Sverige kommer att behöva minst en fördubblad elproduktion till 2045, men att kärnkraftens andel i mixen är oklar. ”Exakt hur mycket beror på många omständigheter. Var reaktorerna byggs och var elkonsumtionen sker och andra omständigheter” skriver han.

Läs även: Brittisk vänstertidning rasar mot blågul kärnkraft

Läs även: Pourmokhtari: Ingen order till Vattenfall att bygga ny kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag