Ovanligt många rån i Göteborg: ”Marockaner och afghaner”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 1 aug 2021 2021-08-01
E-post

GÖTEBORG Under de två senaste helgnätterna har det skett ovanligt många personrån i Göteborg. Förövarna beskrivs som utlänningar som förföljer och ger sig på sina offer i grupp.

Polisens presstalesman Christer Fuxborg berättar att åtminstone fem personrån har anmälts från natten till söndagen. Även natten dessförinnan skedde ovanligt många rån, företrädesvis inom centrala Göteborg.

– Nu är det ju så att restriktionerna släpper, folk känner sig lite tryggare, man har precis fått lön, semestertider. Det sammantaget gör ju att folk är benägna att komma ut och börja umgås igen, säger Christer Fuxborg.

– Det är fler offer ute, så att säga.

Finns det några gemensamma nämnare?

– Ja, många av de här utsatta säger att de (gärningsmännen) är flera till antalet, omringar offren. De säger att de pratar spanska och på knackig engelska. Man pratar om utländska personer, man beskriver marockaner och afghaner.

Spanska och engelska?

– De uppfattar det som att de kommunicerar mellan varandra på spanska, så har två eller tre utav offren sagt. Sedan om det är spanska… Man är ju lite skärrad och man är trängd. Frågan är hur mycket detaljrikedom man får i samband med en sådan här händelse när man får lite tunnelseende och känner sig lite stressad av situationen.

Och man pratar med offren på engelska?

– Ja, knackig engelska. Flera utav de i natt säger att det är på det sättet. Och att de är flera – tre-fyra stycken omringar. Offren känner sig hotade, de vågar inte göra annat än att lämna ifrån sig sina tillhörigheter.

Rånarna har kommit över saker som halskedjor, mobiler och plånböcker.

– Man är ute efter kapitalvaror som snabbt går att omsätta och få pengar för, säger Christer Fuxborg.

Under natten till söndagen grep polisen två misstänkta rånare. Natten dessförinnan greps fyra stycken.

För att slippa bli rånad rekommenderar Christer Fuxborg att man har sällskap när man är ute, och att man håller sig till ställen där det är mycket folk. Man ska alltså undvika mindre gator och mindre belysta platser bortom de stora huvudstråken. Man bör också vara observant på om någon följer efter en.

– Det märker man ganska snabbt om det är några okända personer som hakar på efter dig, säger Fuxborg.

Läs även: Försökte hugga ihjäl hustrun på migrantboende – kan inte utvisas

Läs även: Kvinna i rullstol döms för flera våldsbrott

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag