Oväntad besökare i Östersjön

Foto: Wikipedia
  • Lördag 9 aug 2014 2014-08-09
E-post 0

GOTLAND När kustbevakningsfartyget KBV 002 Triton i lördags morse befann sig 15 mil sydost om Fårö gjorde de en ovanlig upptäckt. –Det är jättekul!

Det var vid 8-tiden på lördagsmorgonen som Triton närmade sig det stora djuret och först trodde besättningen att det var en tumlare de fått syn på.  När de kom lite närmare visade det sig vara ett mycket större djur – en knölval på ca 10 meter.

-Den går upp till ytan och blåser, det är ett rätt mäktigt ljud, och man ser ryggfenan och nosen. Vissa gånger gör den ett hopp så man ser stjärtfenan, sedan är den borta mellan 3-5 minuter. Vi har klockat den! säger Claes Jakobsson, befälhavare på Triton, till Gotlands Allehanda.

Besättningen på Triton har varit i kontakt med Naturhistoriska riksmuseet, och där uppges att det är ovanligt att en knölval befinner sig i Östersjön och särskilt så långt norrut. Claes Jakobsson har varit skeppare i många år men aldrig sett något liknande i Östersjön. Nu kommer Triton, på uppdrag av Naturhistoriska, att följa valen för att se var den tar vägen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag