Över 10 000 efterlysta efter utvisningsbeslut förra året

Genrebild. Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Måndag 24 jan 2022 2022-01-24
E-post 135

SVERIGE Det är oklart hur många illegala invandrare som befinner sig i Sverige trots att de har fått utvisningsbeslut. Under fjolåret anmäldes drygt 10 000 personer som efterlysta av polisen, rapporterar SVT.

Under förra året överlämnade Migrationsverket drygt 18 000 ärenden till polisen för verkställande av utvisningsbeslut. Det handlar om personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, men som inte vill lämna landet.

Av de cirka 18 000 ärendena har drygt 10 000 personer avvikit och är efterlysta av polisen. Var de nu befinner sig – i Sverige eller någon annanstans – vet inte myndigheterna.

– Sverige är ju en del av Schengen, och vi har en fri rörlighet inom Schengen. Jag upplever att många av de människorna som rör sig i Sverige rör sig också väldigt snabbt över flera olika gränser inom Europa, säger Cajsa Velden, nationell gränspolischef, till SVT.

Problemet, menar hon, är att det saknas förvarsplatser där migranterna kan hållas innan de utvisas. Vidare menar hon att ”det många gånger kan vara svårt att få fram en identitet på en person”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag