Över 200 döda i flygkrasch i Egypten

  • Lördag 31 okt 2015 2015-10-31
E-post 102

EGYPTEN Över 200 människor omkom idag på morgonen när ett ryskt flygplan på väg från turistorten Sharm El-Sheikh i Egypten till Sankt Petersburg i Ryssland kraschade i den egyptiska Sinaiöknen.

Ryska RT skriver att flygplanet försvann från radarskärmarna 23 minuter efter att det lyft från flygplatsen och ska därefter ha kraschat i ett otillgängligt bergsområde i Sinai. Enligt Reuters, som citerar egyptiska myndighetspersoner, tror man inte att någon av dem på flygplanet överlevde kraschen.

Enligt en källa på flygplatsen i Sharm El-Sheikh drabbades flygplanet av motorproblem och piloten ska ha bett om att få byta kurs och nödlanda i Kairo, skriver ryska RIA Novosti. På Sinaihalvön är islamistiska terrorgrupper verksamma, därför har det även spekulerats i att flygplanet kan ha skjutits ned. Egyptiska säkerhetskällor säger dock att det inte finns något som tyder på det. I regionen råder dåligt väder, något som både försvårat räddningsinsatsen och även kan ha bidragit till olyckan.

Uppgifterna om antalet människor ombord på flygplanet går isär. Ryska mediekällor uppger 212 passagerare och sju besättningsmän, medan brittiska Reuters skriver att det totalt var 224 ombord på planet.

Det förolyckade flygplanet var ett drygt 18 år gammalt Airbus A321, byggt av den europeiska flygjätten Airbus. Det tillhörde det ryska flygbolaget Kogalymavia, men flögs under varumärket Metrojet.

Flygplanet lyfte från flygplatsen i Egypten klockan tio i fyra på morgonen och skulle ha landat i Sankt Petersburg fyra timmar senare. Efter att ha lämnat det egyptiska luftrummet skulle flygplanet ha kontaktat flygledningen i Larnaca på den turkiskkontrollerade delen av Cypern, men gjorde aldrig det. Enligt transponderdata från flightradar24.com ser flygningen ut att ha varit normal de första arton minutrarna. Därefter tappar flygplanet höjd och hastighet och två minuter senare saknas data från flygplanet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag