”Över förväntan” – Löfven får beröm för sitt tal till nationen

Foto: SVT
  • Söndag 22 mar 2020 2020-03-22
E-post 777

”Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor och för vårt land”, sade statsminister Stefan Löfven i sitt tal till nationen. Det presenterades inga nyheter eller nya beslut, men trots detta får Löfven överlag positiva reaktioner i sociala medier.

En del spekulerade i att Löfven skulle meddela nya och betydligt tuffare åtgärder i kampen mot coronasmittan. En sådan nyhet skulle kunna vara att samtliga skolor stängs, en åtgärd som vidtagits i nästan samtliga europeiska länder. Men några sådana besked kom inte från statsministern under kvällen, snarare var det en inskärpning av allvaret Sverige står inför.

– Liv, hälsa och jobb är hotade. Fler kommer att bli sjuka, fler kommer tvingas säga ett sista farväl till en älskad, förklarade Löfven.

Samtidigt påminde Löfven att fler och tuffare åtgärder mot smittspridningen kan komma, ibland med kort varsel. Framför allt underströk han att den här krisen kan komma att pågå under en längre tid, något han vill att varje människa i Sverige ska vara förberedd på.

Får beröm för sitt tal i sociala medier

Talet uppfattas av flera kritiker som statsmannamässigt och reaktionerna i sociala medier är överlag positiva. ”Bra tal av Stefan Löfven. Vände sig direkt till varje medborgare. Omöjligt att se utan att förstå situationens allvar”, skriver exempelvis den den borgerliga ledarskribenten Ivar Arpi på Twitter.

Martin Kullberg är ordförande i Konservativa Förbundets avdelning i Skåne och han skriver att Löfvens tal var ”över förväntan”.

Även Bajen-fanet Oskar Edström skriver på Twitter att ”Stefan Löfven axlar detta bättre än vad jag trodde”.

Under söndagskvällen var 1929 personer rapporterade som smittade, men mörkertalet är stort då långt ifrån alla som uppvisar symptom på coronasmitta testas för detta. Hittills har 23 dödsfall till följd av covid-19 rapporterats i Sverige. Det är en siffra som väntas öka den närmsta tiden.

Hela statsministerns tal till nationen kan du se hos SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag