Över sex miljoner människor evakueras i USA undan Irma

Foto: Inside Edition/PrivatFoto: St Petersburg stadFoto: St Petersburg stad
  • Lördag 9 sep 2017 2017-09-09
E-post 123

USA Mer än sex miljoner människor har beordrats att evakuera inför orkanen Irmas ankomst under morgondagen. Det rapporterar AP.

5,6 miljoner människor evakueras i Florida och ytterligare 540 000 som bor nära kusten i den angränsande delstaten Georgia. Det rör sig om en av de mest omfattande evakueringar som någonsin genomförts i USA.

– Om du planerar att evakuera men inte lämnar ikväll så kommer du tvingas härda ut denna extremt farliga storm på egen risk, säger Floridas guvernör Rick Scott.

Massevakueringen leder till trafikstockningar och långa bilköer när människor söker sig norrut och bort från kustområdena. Den leder även till brist på drivmedel och på flera håll är det svårt att hitta en bensinstation att tanka bilen på.

Irma är just nu en kategori 4-orkan, men väntas få förnyad energi när den närmar sig Floridas sydkust. Som prognosen ser ut just nu kommer den dra in över ögruppen Florida Keys imorgon bitti och därefter följa delstatens västkust mot Mexikanska golfen.

Storstadsområdet Tampa-St. Petersburg-Clearwater, med totalt nästan tre miljoner invånare, ligger längs den beräknade rutten för orkanen. De som bor nära kusten i det som kallas ”Zon A” beordrades under lördagsmorgonen, lokal tid, att evakuera. Borgmästaren i St. Petersburg, som ligger nära kusten, uppges oroligt följa de senaste prognoserna från en krisledningscentral.

Det finns farhågor om att Irma blir värre än orkanen Andrew som drabbade Florida 1992.

– De säger att den här kommer bli större än Andrew. När de berättade det för mig så var det allt jag behövde höra, säger Ray Scarborough, en av dem som evakueras, till AP.

Meteorologen Dennis Feltgen på National Hurricane Center är väldigt rakt på sak:

– Det här är en storm som dödar dig om du inte flyttar på dig, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag