Överenskommelse om eldupphör i Ukraina – Nya stridsvagnar över gränsen

Det ryska raketsystemet BM-21 Grad. Foto: Wikipedia
  • Torsdag 12 feb 2015 2015-02-12
E-post

MINSK Fredsförhandlingarna i Minsk slutade med att deltagarna kunde enas om ett nytt eldupphör. Men redan under onsdagskvällen rullade nytt, ryskt, pansar in över Ukrainas östra gräns.

Parterna som under veckan deltagit i fredsförhandlingarna i Minsk har kommit fram till en överenskommelse om eldupphör.

Utöver vapenvilan, som först börjar gälla på söndag, så har världsledarna även enats om att full amnesti ska gälla för samtliga krigsförbrytelser under kriget och att både artilleri och annat tungt försvarsmaterial ska dras bort från krigsområdet.

– Ännu finns det mycket att göra, men Ukraina har nu en riktig möjlighet till fred, uppger finska Yle att Frankrikes president François Hollande sa efter att fredssamtalen avslutats.

Även det tyska utrikesministeriet har uttryckt lätt positiva förhoppningar om framtiden för Ukraina. Förbundskansler Angela Merkel har dock en mer pessimistisk syn på densamma.

– Jag hyser inga illusioner och mycket återstår ännu att göra för Ukraina, sa hon under en presskonferens efter mötet.

Nya orosmoln vid horisonten

Hur länge eldupphöret, om det ens kan kallas det, håller är en annan fråga. Redan under dagen har nya frågetecken uppstått. Bland annat säger ryske presidenten Vladimir Putin att man enats om att ge de båda ockuperade regionerna i östra Ukraina en särskild status inom landet, rapporterar Baltic News Network. Putins motsvarighet i Ukraina, president Petro Poroshenko, menar i sin tur att någon överenskommelse gällande autonomi för Donetsk och Luhansk inte har mötts.

Under natten ska även Ryssland ha sänt 50 stridsvagnar och 40 pansarfordon, möjligen pansarterrängbilar, över gränsen till Ukraina. Även raketsystem av typerna Grad, Uragan och Smerch ska ha observerats, enligt en militär talesperson i Kiev. Denna förflyttning sker samtidigt som Vladimir Putin fortsätter att bedyra att rysk militär personal inte befinner sig i Ukraina. Under samtalen kom parterna även fram till att alla utländska förband och utrustning ska lämna landet.

Inte heller de alla, officiella, stridande parter deltog under förhandlingarna. Representanter från båda ”folkrepublikerna” Donetsk och Luhansk saknades, medan andra, icke-stridande, parter deltog.

Ny offensiv möjlig

Tidigare vapenvila mellan de stridande parterna i Ukraina har lett till att Nya Ryssland och Ryssland snabbt kunnat avancera inåt land och med sina nya frontlinjer kunnat ställa vidare krav på Ukrainas regering.

Ukraina kan å sin sida inte svara med samma mynt, då risken finns att Kreml skulle kunna se en alltför aggressiv ukrainsk operation som ett legitimt casus belli – med en fullskalig, och officiell, invasion som följd.

I värsta fall föranleder intåget av de ryska stridsvagnarna en ny offensiv, som då måste genomföras innan söndagens vapenvila trätt i kraft.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag