Övervakningskamera på Rosenbad missade vapenstölder – spelade inte in

Foto: Wikipedia
  • Måndag 16 dec 2019 2019-12-16
E-post

Dagens Juridik har tidigare avslöjat att flera pistoler stulits från Regeringskansliet. Nu avslöjar tidningen en stor brist inom säkerheten, nämligen att kameran som övervakar vapenrummet inte spelar in, utan bara skickar bilderna till en skärm som måste övervakas.

– Sitter det ingen och kollar på tv-monitorn är det fritt fram, säger en källa med insyn i utredningen till Dagens Juridik.

Enligt källan förvaras pistolerna i ett låst vapenskåp med nycklar som ska kvitteras ut.

– Problemet är att platsen där nycklarna förvaras ofta är obevakad, det är inte alltid det finns personal där, säger källan till Dagens Juridik.

Läs även: Uppgifter: Vapen stulna från Rosenbad

De sammanlagt sju pistoler av märket Glock som stulits tillhör Securitas skyddsvakter som har bevakningsuppdrag för regeringskansliet.

Den första stölden upptäcktes och anmäldes i april, men förundersökningen lades ned på ett tidigt stadium och har fortfarande inte återupptagits enligt Dagens Juridik.

En andra stöld anmäldes den 25 oktober. Minst fem pistoler och hundratals patroner stals vid det tillfället.

En tredje stöld inträffade natten mellan den 29 och 30 november – alltså efter att Dagens Juridik avslöjat de två första stölderna den 14 november.

En av Securitas skyddsvakter greps på kvällen den 30 november misstänkt för stöld och grovt vapenbrott. Mannen släpptes några dagar senare. Misstankarna mot honom kvarstår men har försvagats enligt åklagare Lucas Eriksson.

Läs även: Uppgifter: Tre vapenstölder från Regeringskansliet i år

Läs även: Ulf Kristersson utreds för misstänkt brott mot vapenlagen

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag