Pågående militärkupp i Turkiet – Massiv militär mobilisering

Militären har slagit till mot mål i Istanbul och Ankara. Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 15 jul 2016 2016-07-15
E-post

TURKIET Under fredagskvällen bekräftade Turkiets premiärminister Binali Yıldırım att det pågår en militärkupp i landet. Ett stort antal användare i sociala medier berättar om mycket stor militär mobilisering på gator och i luften. Den ryska tevekanalen RT skriver att militären deklarerat att de tagit över landet.

Just nu pågår en militärkupp i Turkiet, det har landets premiärminister premiärminister Binali Yıldırım bekräftat i ett uttalande till en tevekanal.

– Det stämmer att det har varit ett försök, säger han i NTV television enligt AP.

RT: Militären deklarerar att de tagit över Turkiet

Den ryska tevekanalen RT berättar att Turkiets militär deklarerat att de nu tagit över kontrollen av landet. Samma uppgifter förekommer även på Twitter från journalister.

Enligt flera medier har skottlossning ägt rum i Ankara. Broarna över Bosporen är avspärrade av militären och de ska enligt uppgifter uppmana människor att åka hem. Andra rapporter, men även videobilder som sprids i sociala medier, gör gällande att militära flygplan och militärhelikoptrar cirkulerar i luften. Twitterkanalen Conflict News publicerar en video som påstås visa en helikopter som öppnar eld i Turkiet. 

Det är inte första gången en militärkupp sker i Turkiet. Tidigare har det inträffat militärkupper i landet 1960, 1971, 1980 och vad som kallas en ”postmodern statskupp” 1997. Flera medier rapporterar även att sociala medier som Twitter och Facebook stängts av i Turkiet.

Det förekommer även rapporter om att militären har omringat högkvarteret för regeringspartiet AKP. Enligt reportern Natasha Fatah ska president Erdogan befinna sig i säkerhet.

Nyheter Idag följer militärkuppen under fredagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag