Palestinaflickans far ställs inför rätta

  • Onsdag 31 jul 2019 2019-07-31
E-post 385

GÖTEBORG Historien om flickan som trots att hon var omhändertagen enligt LVU fördes utomlands av sin familj tar inte slut med flickans försvinnande. Efter 16 månaders tystnad händer något. Och för bara en dryg månad sedan kunde flickans far gripas. Av en ren slump.

I artikeln Fruktade att bli bortgift – LVU-placerades med sina föräldrar har vi gått igenom haveriet på socialtjänsten som ledde till att en 14-årig flicka som levde under hedersförtryck placerades hemma med familjen och genast fördes ur landet i augusti 2017. Men ett och ett halvt år senare aktualiseras ärendet på nytt.

I december 2018 hör någon av sig till socialtjänsten och säger sig ha information om den försvunna flickan. Det är hemligt vem som kontaktar dem, så tillförlitligheten kan inte bedömas, men socialtjänsten tar det på allvar.

Enligt uppgiftslämnaren befinner sig flickan i Palestina och lever i en hederskontext. Hon skall ha sagt att hon vill slippa glåpord som ”hora” från sin familj och slippa vara rädd för att tvingas till giftermål, vilket hon tror kan ske snart. Hon arbetar inte och fick sluta skolan på grund av ”en kille”. Ett av skälen till att hon skall giftas bort är just för att hon inte lyckats bidra till försörjningen. Det planeras därför att den nu 16-åriga flickan skall gifta sig med en 23 år gammal kusin, vilket enligt uppgiftslämnaren innebär att ”hon kommer att våldtas upprepat”.

Socialtjänsten informerar polis som upprättar en anmälan om människorov och vilseledande till tvångsäktenskap, men inget händer förrän i juni 2019, då fadern återvänder till Sverige. Av en ren slump får en person som var inblandad i hans dotters ärende syn på honom, och informationen når polis som anhåller honom i hans utevaro. Några dagar senare grips han och förundersökningen inleds.

Om fadern inte gripits och polis gått in och utrett saken hade socialtjänstens fullständiga misslyckande med att skydda flickan antagligen aldrig uppdagats.

Fadern förnekar brott – och det gör ”brottsoffret” också

I förhör menar fadern att de tog med sig flickan till Palestina för att familjen skulle må bra, och att de aldrig förstod att detta inte var tillåtet när flickan fortfarande var omhändertagen enligt LVU. Detta framstår dock som mindre troligt då socialarbetare vittnat om att familjen framstod som samarbetsvilliga och var väl införstådda med den vårdplan som gjorts för flickan. Han uppger också att flickan trivs i Palestina.

– Hon vill inte leva här i Sverige. Men jag har lovat dem att nästa månad skall de komma på besök hit. Det är det de vill. Vi har också tänkt på grund av att det är ekonomisk svår situation där och på grund av judarna så återvänder vi till Sverige, säger fadern i förhör.

Då fadern greps hade han i sin ägo ifyllda blanketter från Skatteverket angående flytt till Sverige. Enligt dessa, som ännu inte lämnats in, skulle hela familjen flytta tillbaka till Sverige den 1 juli. Fadern ger aldrig något definitivt svar på frågan huruvida detta var allvarligt menat eller ej. I förhör pratar han om det som ett tillfälligt besök, men säger också att familjen har ett nytt barn på väg och att de tänkt föda i Sverige. Han säger att han som ett första steg kommit till Sverige för att söka aktivitetsstöd och sedan arbete.

Polisen kontaktas också av en kvinna som säger sig vara den försvunna 16-åringen. I telefon berättar hon att hon inte förts någonstans mot sin vilja och att hon trivs där hon är och går i en bra skola. Hon förnekar bestämt att hon skulle bli bortgift. Av utskriften av samtalet att döma kan det mycket väl vara 16-åringen som pratar, men det skulle också kunna vara exempelvis hennes syster. I vilket fall är det omöjligt att kontrollera huruvida hon hade möjlighet att tala fritt, eller om hon hade anledning att frukta repressalier om hon gav ”fel” svar på utredarens frågor. Som vittnesmål beaktat väger det lätt.

Familjen lever i Palestina på lånade pengar

Det finns ont om upplysningar om vad fadern har ägnat sig åt i Palestina, men han uppger själv att han kört taxi och handlar med mobiltelefoner och tillbehör till dessa för att försörja familjen. Att han handlar med telefoner uppgavs även av den hemliga uppgiftslämnare som hörde av sig till socialtjänsten i december 2018, vilket stärker trovärdigheten i detta vittnesmål.

Vad fadern inte nämner är att familjen såg till fylla på kassan genom att ta lån som de aldrig planerade att betala tillbaka. Tre fordringar om sammanlagt 670 000 kronor till Bank Norwegian, Resurs Bank och Forex skrevs av under 2018 då fadern inte gick att nå. Dessutom finns en aktuell skuld till ICA-banken om cirka 250 000 kronor. Sedan 2017 har han dessutom en skatteskuld hos Kronofogden om knappt 100 000 kronor.

Stämplar i faderns pass visar att han de senaste åren företagit ett flertal resor till Förenade Arabemiraten men det saknas uppgift om syftet med dessa resor.

Misstankarna om människorov och vilseledande till tvångsäktenskap fick läggas ned, men fadern står åtalad för grov egenmäktighet med barn, vilket om han döms innebär fängelse i minst sex månader och max fyra år. Rättegången ägde rum idag vid Göteborgs tingsrätt.

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag