Palestinier genomför knivattacker mot israeler

  • Lördag 17 okt 2015 2015-10-17
E-post 19

ISRAEL Ett flertal palestinier har de senaste dagarna genomfört knivattacker mot israeler. Så sent som idag uppges den israeliska polisen ha skjutit ihjäl två palestinier i östra Jerusalem och i Hebron på Västbanken efter att de försökt genomföra knivdåd.

Den första attacken genomfördes tidigt idag på morgonen vid en judisk bosättning på den i övrigt palestinskt kontrollerade Västbanken. En palestinsk kvinna gick, beväpnad med kniv, till attack mot en polisman som drog sitt tjänstevapen och sköt ihjäl kvinnan. Enligt den israeliska polisens hemsida blev polismannen lindrigt skadad i handen.

Strax före klockan elva på förmiddagen sköts ytterligare en palestinier ihjäl i östra Jerusalem. Den 16-årige palestiniern Jabel Mukaber gick med en misstänkt väska och polisen beordrade honom att stanna och identifiera sig. Istället drog Mukaber fram en kniv, försökte hugga mot polismännen och blev då själv ihjälskjuten.

Dagens två försök till knivdåd är bara de senaste i en lång rad dylika dåd som skakat Israel den senaste tiden där palestinier genomfört knivattacker mot israeler. Den senaste månaden har åtta israeler huggits ihjäl och över 30 palestinier dödats i terrordåd eller sammandrabbningar. Minst 15 av de palestinier som omkommit har enligt Israel dödats när de försökt genomföra knivattacker eller andra terrordåd, rapporterar AP.

Utredningarna av knivdåden visar att de inte genomförs av palestinier som har några kända kopplingar till terrororganisationer. Istället är det till synes helt vanliga palestinier som tar till vapen mot israelerna, skriver AP.

Palestinska Fatah och rivaliserande islamistiska Hamas har istället fokuserat på att organisera upplopp med bland annat stenkastning mot polisen och ser inte ut att ha något med knivterrorn att göra. Istället tyder mycket på att det är ett allmänt missnöje med att fredsprocessen mellan Israel och Palestina inte går framåt som ligger bakom attackerna.

Även den palestinske presidenten Mahmoud Abbas anklagas av Israels FN-ambassadör Danny Danon för att ägna sig åt ”farlig uppvigling” och ”hatfyllda tal” och efter den muslimska fredagsbönen igår manades palestinierna till en ”dag av vrede”.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag