Palestinska Hamas nya policy: ”Vi hatar inte judar”

Foto: Ruptly
  • Tisdag 2 maj 2017 2017-05-02
E-post 83

GAZA Den islamistiska terrorstämplade organisationen Hamas har publicerat ett nytt policydokument innehållandes viktiga skillnader gentemot tidigare policy. Bland annat slår gruppen fast att deras kamp inte är emot judar och att organisationen är villig att acceptera gränserna som gällde innan 1967.

Den militanta, islamistiska, palestinska organisationen Hamas, som bland annat styr Gaza-remsan, har publicerat ett nytt policydokument. Det är första gången sedan Hamas grundande 1987 som gruppen publicerar något sådant. Det rapporterar BBC.

I Hamas nya policydokument finns flera viktiga skillnader gentemot tidigare syn på bland annat den palestinska statens gränsbildning där man i det nya dokumentet säger sig vara villiga att acceptera gränserna som gällde innan 1967. Detta sker dock utan att man erkänner staten Israel.

Även ett förtydligande gällande Hamas syn på judar görs där organisationen understryker att dess kamp inte är emot judar utan mot ”ockuperande sionistiska angripare”.

Till världen är vårt budskap att Hamas inte är radikala. Vi är en pragmatisk och civiliserad rörelse. Vi hatar inte judar. Vi kämpar enbart mot de som ockuperar vårt land och dödar vårt folk, kommenterar Hamas talesperson Fawzi Barhoum organisationens policy, enligt BBC.

Texten tolkas av många som ett sätt för Hamas att tona ner sin image. Barhoum kommenterar dokumentet syfte.

Dokumentet ger oss en chans att få kontakt med omvärlden.

Hamas är terroriststämplade av bland annat Israel, USA och EU.

Att Hamas säger sig vara ointresserade av att bekämpa judar, enbart ockuperande sionister, är inget som spelar någon större roll för dess främsta fiende, Israel. Enligt en talesperson för den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu försöker Hamas enbart lura världen men de kommer, enligt honom, att misslyckas.

Policydokumentet nämner inte Hamas brodersorganisation, det muslimska brödraskapet. Det kan, enligt internationella bedömmare, vara ett försök för Hamas att närma sig stater som Egypten och Gulfstaterna – där muslimska brödraskapet är förbjudna.

Israel ockuperar Västbanken, Gaza och östra Jerusalem sedan 1967. Som en del i konflikten mellan Israel och Palestina har Israel och Egypten försatt Gaza-remsan under blockad sedan ett drygt decennium tillbaka. Blockaden är enligt Israel till för att hindra attacker.

Blockaden har lett till att Gazas ekonomi är i princip ödelagd och dess närmare 2 miljoner invånare lider dagligen av blockaden och konflikten mellan de båda länderna.

Hamas nya policydokument släpps lagom till besöket mellan palestinska presidenten Mahmoud Abbas, tillhörande socialistiska partiet Fatah, och USA:s president Donald Trump.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag