Panshiris sju råd för integration: ”Önskar att svenskar kunde släppa in lite mer”

Mustafa Panshiri. Foto: Ernst Henry
  • Fredag 3 sep 2021 2021-09-03
E-post

SVERIGE Behärska språket, lär dig svenska koder – och skaffa dig ett svenskt extranamn. Det är några av Mustafa Panshiris råd till invandrare som vill lyckas i Sverige, som han har samlat i en ny bok.
– Människor har kommit från en extremkultur till en annan, och delvis byter man identitet. Det går inte över en natt, säger han.

Sju råd till Mustafa – så blir du lagom svensk i världens mest extrema land heter Mustafa Panshiris nya bok där han ger sina bästa råd till den som vill bli en del av det svenska samhället.

Strategierna drar han från sina egna erfarenheter som invandrare och från att han som polis sadlade om till integrationsföreläsare efter hösten 2015 och började resa runt och prata med ungdomar över hela landet.

– När den här debatten har kommit upp på tapeten så har den alltid handlat om att ”vi”, samhället och staten måste göra något åt integrationen, och jag tycker att det har saknats ett individperspektiv. Ingen har sagt att ”det här är vad du själv kan göra för att förbättra din situation”, berättar han.

– Majoriteten av de som har lyckats i Sverige, det är inte för att staten har hjälpt dem med olika åtgärder utan för att de själva har tagit sig i kragen, och gjort vissa av de råden som jag skriver ned i boken.

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela intervjun om:

– Panshiris råd till invandrare och infödda

– hur det var för honom att komma till Sverige från Afghanistan

– varför han själv inte har bytt till ett svenskt namn

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag