Par i 90-årsåldern rånades och misshandlades på gård i Skåne – polisen vägrar ge signalement

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 31 jan 2020 2020-01-31
E-post

SJÖBO Rånarligan bröt sig på torsdagskvällen in i en gård på Österlen hos ett äldre gift par, uppger Expressen. Paret blev bestulna på värdesaker och grovt misshandlade. Rånet är den sjätte attacken på kort tid mot gårdar i Skåne. Polisen vägrar gå ut med signalement. UPPDATERAD.

Rånarna bröt sig in på det gifta parets gård i trakten av Lövestad i Sjöbo kommun på Österlen strax innan 18-tiden på torsdagskvällen enligt Expressen. Ett vittne uppger till Expressen att rånarna var två män och en kvinna. Polisen tror att det är samma personer som ligger bakom flera andra rån den senaste tiden.

Det äldre paret, som enligt polisen är i ”90- respektive 85-årsåldern”, tvingades under hot från rånarna att lämna ifrån sig värdesaker i huset. Rånet gick fort, under tio minuter. På den korta tiden misshandlades den gamle mannen grovt så att han började blöda kraftigt. Även hans fru misshandlades och förmåddes lämna över pinkoderna till parets bankkort.

En granne hjälpte paret att larma polis och ambulans. Den gamle mannen fördes till sjukhus för vård. Skadeläget för mannen är oklart.

Rånet av det äldre paret är det sjätte rånet eller rånförsöket på kort tid i Skåne.

• 13 januari i Fuglie. En man i 70-årsåldern rånades på värdeföremål, en klocka och cirka 3 000 kronor i kontanter. Han utsattes enligt polisen för ”lindrigt våld”.

• 15 januari i Tomelilla. En lantbrukaree utanför Tomelilla rånades av två män och en kvinna.

• 20 januari i Borrby. Rånförsök mot en äldre man som lyckas stänga dörren och undviker att bli rånad.

• 20 januari, greve Carl Piper rånades och misshandlades av vad som tros vara samma personer som utfört de två andra rånen och rånförsöket i Borrby.

Läs mer: Greve överfölls i slott – misshandlades och kidnappades av rånare

Polisen har gått ut och varnat för gårdsrånarna men har vägrat att gå ut med något signalement annat än att rånarna kan ”uppfattas som aggressiva och envetna”. Vid åtminstone ett tillfälle kan det finnas bilder på rånarna och/eller deras bil. På greve Carl Pipers gård finns övervakningskameror installerade.

På polisens Facebooksida försvarar polisen beslutet att hålla inne med signalement.

”Enligt förundersökningsledaren är det inte lämpligt att gå ut med signalement just nu, då fler förhör ska hållas och vi inte vill riskera att vittnen etc blir färgade av vad man läst här på vår sida exempelvis. Dessutom vill vi inte att man låser fast sig vid ett visst utseende, eller ett visst antal, utan vara uppmärksam på personer eller bilar eller annat som man inte känner igen, oavsett hur de ser ut. Gärna anteckna registreringsnummer eller andra kännetecken som man sedan kan meddela oss”, skriver polisen i en kommentar till originalinlägget.

Regionpolischef Carina Persson är högsta chef  i Region Syd.

Polisen meddelar på fredagsförmiddagen att två män och en kvinna har gripits och senare anhållits som misstänkta för det senaste rånet.

Läs även: Fichtelius i brandtal för invandring: ”Det är ett krav från guden Zeus”

Läs även: Förespråkade rasräkning – nu värvas förra miljöpartisten Seher Yilmaz till SVT

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag