Partiledardebatten: Här vägrar Romson skaka hand med Åkesson

Romson ville inte ta Åkesson i hand. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Onsdag 10 jun 2015 2015-06-10
E-post 6858

STOCKHOLM Under onsdagen håller riksdagen sin sista partiledardebatt innan sommaruppehållet och det var stundtals hårda utfall mellan politikerna i plenisalen. Efter ett replikskifte mellan Jimmie Åkesson (Sd) och Åsa Romson (Mp) vägrade den senare att skaka hand.

Efter ett replikskifte mellan Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sträckte den senare ut sin hand för en handskakning, vilket är kutym i plenisalen. Men Romson valde att ignorera Åkessons utsträckta hand och gick istället förbi en snopen partiledare.

Replikväxlingen hade föregåtts av heta känslor där Romson anklagade Åkesson för att vilja skicka tillbaka syriska flyktingar till Syrien.

– Miljöpartiet har verkat för att Sverige ska ha en humanistisk migrationspolitik. Vi bygger på principen om allas lika värde, förklarade Romson i talarstolen med emfas.

Romson betonade att Sverige tidigare tagit emot flyktingar från Balkan och att det fungerat. Med det som exempel menar hon att Sverige fortsättningsvis kan ha en generös invandringspolitik för att bygga välfärden i framtiden.

Läs också: Romsons pressekreterare vägrar kommentera – Lägger på luren i örat när vi ringer

Åkesson: ”Vi prioriterar rätt – därför har vi mer pengar i budgeten”

– Jag känner inte till någon sjuksköterska från Syrien som jag vill skicka tillbaka. Vi vill inte skicka tillbaka någon till kriget. Det är inte det det handlar om, vi vill hjälpa flyktingar på riktigt, förklarade Åkesson och menade att hans parti prioriterar rätt.

Han syftade på Sverigedemokraternas linje om att hjälpa flyktingar på plats och i närområden. På så sätt blir flyktinghjälp mycket billigare än nuvarande system med invandring, menar Sverigedemokraterna.

Att Sverigedemokraterna och Miljöpartiet har helt olika syn på migrationspolitiken är ingen nyhet. Det är inte heller ovanligt att partierna använder negativa värdeomdömen om varandra. Och efter replikskiftet valde Romson att ignorera Åkessons utsträckta hand, något som väcker reaktioner i sociala medier.

Nedan ser du reaktioner från Twitter om den uteblivna handskakningen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag