Påven: Den som förolämpar religion kan förvänta sig en smäll

Påven på sitt flyg mot Manila. Foto: Faksimil Twitter
  • Torsdag 15 jan 2015 2015-01-15
E-post 169

FILIPPINERNA På väg till en katolsk mässa i Filippinerna talade påve Franciskus med journalister om terrorattentatet i Paris. Han konstaterade att yttrandefrihet är viktigt men att de som använder den till att förolämpa religion bör förvänta sig att bli misshandlade.

Katolska kyrkans högsta ledare har nu valt att uttala sig om Parismassakern. Under sin resa från Sri Lanka till Filippinerna, där han på söndag kommer att leda en mässa i huvudstaden Manila, berättade han för närvarande reportrar om sin syn på yttrandefriheten och hur den bör begränsas.

NBC News rapporterar att påven Franciskus påtalade att yttrandefrihet är viktigt, till och med en mänsklig rättighet – men att detsamma även gäller för religionsfriheten. Biskopen menade vidare att det i yttrandefriheten måste finnas vissa begränsningar, så att den inte kan inskränka på religionsfriheten.

– Om min gode vän Dr. Gasparri svär åt min mor, kan han förvänta sig en smäll. Det är normalt. Du får inte provocera. Du får inte förolämpa andras tro. Du får inte göra narr av andras tro, sa påven till bland annat AP.

Den religiösa ledaren är dock noga med att poängtera att det är fel att mörda i religionens namn. Men att tillgripa våld verkar således inte helt främmande för påven.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag