Pedofilmiljardär hittad död i häktet

Jeffrey Epstien. Bild: Palm Beach County Sheriff's Department
  • Lördag 10 aug 2019 2019-08-10
E-post 316

NEW YORK I juli greps miljardären Jeffrey Epstein anklagad för sexhandel med minderåriga. Trots att Epstein tidigare försökte skada sig själv i häktet hittades han död i sin cell under lördagen, enligt uppgift efter att han lyckats hänga sig. 

Miljardären och sexförbrytaren Jeffrey Epstein, 66, har hittats död i häktet i New York. Epstein var häktad anklagad för sexhandel med minderåriga i Florida och New York, och ska ha hängt sig själv i sin cell enligt uppgifter till ABC News.

Epstein sattes på särskild övervakning efter att han för tre veckor sedan hittats medvetslös i sin cell med märken på halsen, men enligt preliminära uppgifter ska övervakningen ha avslutats innan hans död. I nuläget är det oklart exakt hur det ligger till med den saken, vilket New York Times redogör för.

Läs även: Döms för människohandel – tog betalt för våldtäkt på 14-årig flicka

Epstein började utredas redan 2005 av polisen i Miami, sedan en förälder anmält att dottern våldtagits av Epstein.

Ett åtal byggdes upp mot Epstein, som anklagades för att ha utnyttjat flera minderåriga flickor som sexslavar i sin lyxiga strandvilla i Palm Beach.

Epstein misstänktes också för människohandel med minderåriga utländska flickor som flögs in till hans fester i New York, New Mexico och Karibien.

Epstein lyckades emellertid göra ett avtal med åklagaren Alexander Acosta som gav honom och fyra andra personer full immunitet, mot att han erkände sig skyldig till två mindre sexbrott och dömdes till 13 månaders fängelse.

Läs även: Svensk skådespelare åkte till USA och våldtog minderårig – riskerar långt fängelsestraff

Men överenskommelsen innebar dessutom att utredningen hemligstämplades, och en FBI-utredning avbröts. Immuniteten som Epstein och hans medhjälpare fått utsträcktes dessutom till andra som kan ha varit inblandade i sexualbrotten, samtidigt som avtalet hölls hemligt för Epsteins många offer, avslöjade avslöjade Miami Herald i oktober.

Alexander Acosta blev år 2017 arbetsmarknadsminister åt President Trump, men avgick efter att Epstein åter arresterades för människohandel den 6 juli i år, och det tidigare avtalet uppmärksammades och kritiserades.

Umgicks med eliten

Epstein umgicks med många ur USA:s politiska och ekonomiska elit, bland annat den nuvarande presidenten Donald Trump och före detta presidenten Bill Clinton.

Flera kvinnor har väckt civila mål mot Epstein för tidigare våldtäkter när de varit minderåriga. En del av dem har även anklagat andra personer än Epstein för våldtäkter och sexuellt utnyttjande, bland annat Donald Trump, Prins Andrew och stjärnadvokaten Alan Dershowitz.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag