Döms för människohandel – tog betalt för våldtäkt på 14-årig flicka

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 10 aug 2019 2019-08-10
E-post 1354

FALUN Tre män med utländska medborgarskap döms mot sitt nekande till fängelse i Falu tingsrätt för att ha fört bort en 14-årig flicka till en bostad i Borlänge, där en av männen betalade för att våldta henne. Mannen som våldtog flickan döms även till utvisning.

Mindaugas Siaulys, 36, som våldtog flickan, och Aleksandras Makéjévas, 54, som medverkade till brottet, är medborgare i Litauen, medan Abukar Ahmed Mohamed 19, som tog betalt för våldtäkten, är medborgare i både Sverige och Somalia.

Flickan var tidigare bekant med Abukar och via snapchat bestämde de ett möte den 5 maj. Flickan hämtades upp av Abukar, Mindaugas och Aleksandras i en skåpbil, men istället för att köra till Borlänge centrum som flickan hade trott kördes hon till en bostad i Hällsarvet i Borlänge.

I bostaden betalade Mindaugas pengar till Abukar, och flickan förstod att han betalade för att ha sex med henne. Trots att hon sade att hon bara var fjorton år och gjorde motstånd våldtogs hon av Mindaugas.

Efter våldtäkten lyckades flickan ta sig från bostaden och kontakta vänner och polis.

Läs även: 14-årig flicka kidnappades och våldtogs under dödshot – tre utländska medborgare åtalas

Nu döms Mindaugas Siaulys till fem års fängelse och utvisning för grov våldtäkt mot barn samt ringa narkotikabrott.

Aleksandras Makéjévas döms till tre månaders fängelse för medhjälp till köp av sexuell tjänst. Falu tingsrätt avslog åklagarens yrkan på utvisning av mannen.

Abukar Ahmed Mohamed döms till döms till fyra års fängelse för människohandel, medhjälp till grov våldtäkt mot barn, bedrägeri, försök till bedrägeri och narkotikabrott.

Då Abukar även är svensk medborgare kan han inte utvisas. Abukar och Mindaugas döms också till att betala 170 000 kronor i skadestånd till flickan.

Abukar har tidigare dömts för ett flertal brott. I december 2016 dömdes han och två andra personer för att ha trängt sig in hos en handikappad man i Borlänge där de rånade honom på bland annat TV, dator, plånbok, pass, kamera, pekdator, medalj och kontanter. Genom hot och misshandel pressade de även av mannen hans pin-kod till sitt bankomatkort.

Då Abukar var 17 år och tio månader gammal när brottet utfördes dömdes han till sluten ungdomsvård i 10 månader.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag