Pelosi uppmanar idrottare att inte kritisera kinesiska regimen under OS

Nancy Pelosi talar mot president Trumps migrationsförbud. Bild: Lorie Shaull/CC BY-SA 2.0
  • Fredag 4 feb 2022 2022-02-04
E-post 7

Protestera inte mot den kinesiska regimens övergrepp mot dissidenter och minoriteter. Den uppmaningen ger det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi amerikanska idrottare inför OS i Peking som inleds idag.

De olympiska spelen har flera gånger tidigare varit föremål för politiska aktioner. Den kanske mest kända är när Tommie Smith och John Carlos, som tävlade för USA och vann guld och brons i 200 meters löpning, gjorde black power-hälsning vid prisceremonin under OS i Mexico City 1968.

Läs även: SD: Coronapandemin visar vikten av att den fria världen står enade mot diktaturens Kina

Andra minnesvärda politiska aktioner är när USA och sextio andra länder bojkottade OS i Moskva 1980 i protest mot Sovjetunionens invasion av Afghanistan och det motsvarande sovjetiska bojkotten av OS i Los Angeles 1984.

Men under OS i Peking, som inleds idag, vill Nancy Pelosi, Demokrat och talman i USA:s representanthus, inte se några politiska utspel från amerikanska idrottare, rapporterar Fox News.

På ett möte med kongressens kommission om Kina säger Pelosi att idrottarna är där ”för att tävla” och att de inte ska ”riskera att väcka ilskan hos den kinesiska regeringen för den är hänsynslös”.

– Jag vet att det finns en frestelse bland vissa att tala ut när de är där. Jag respekterar det, men oroar mig också för vad den kinesiska regeringen kan göra. Mot deras rykten, mot deras familjer, säger Pelosi enligt Fox News.

Den kinesiska regimen som leds av den hårdföre Xi Jinping har de senaste åren fått hård kritik för ökat förtryck, bland annat i Hong Kong där demonstrationer slagits ned med våld.

Den kinesiska regimen anklagas också för folkmord på den muslimska Uyghur-minoriteten i  Xinjiang, där upp till en miljon personer har placerats i ”omskolningsläger” och utsatts för övergrepp.

Läs även: Zara Larsson hyllade kontroversiell kinesisk app i raderad tweet

Läs även: Berggren: Dags för Europa och USA att konfrontera Kina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag