Pensionär krävs på 7 000 kronor för nedladdad film: ”Det kan bli min ruin”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 24 apr 2019 2019-04-24
E-post 2170

SVERIGE Internetleverantören Bahnhof skriver på sin hemsida om en 75-åring som anklagas för att ha laddat ned en film och därför krävs på 7 000 kronor. Tiotusentals svenskar har fått liknande krav på sig och många betalar av rädsla, uppger Bahnhof.

Den 75-årige pensionären ska ha fått ett brev från en advokatbyrå där det står att han har laddat ned filmen ”The Creepers Family Part 3” illegalt och därför ska betala 7 000 kronor om han inte vill att ärendet tas till domstol. Enligt advokatbyrån gjordes nedladdningen via hans hemnätverk, men mannen förnekar att han har gjort vad som påstås.

”Intrånget skedde fredag 2 feb 2018 kl 6:43:17, det vill säga en tid som jag som pensionär sover. Jag är 75 år och kan inte mycket om data, och jag undrar om det finns något jag kan göra eller om det bara är att betala? Jag sover dåligt och känner stor oro på grund av detta, jag vill bara ha ett stopp. Min fru vill betala för att bli av med problemet, men blir vi det eller ökar det bara? Jag är rädd för att räkningarna ska fortsätta komma från andra byråer och firmor, det verkar ju vara en affärsidé som är bättre än att sälja filmer. Det kan bli min ruin”, skriver 75-åringen till Bahnhof.

Bahnhof uppger att pensionären är en av många som har hört av sig om liknande kravbrev. Svensk lagstiftning innebär att upphovsmän kan få tillgång till personuppgifter som kan kopplas till intrång i deras upphovsrätt. Syftet är att de ska kunna stoppa nya intrång men personuppgifterna används alltså också till att kräva människor på pengar, och av rädsla väljer många att betala.

Bahnhof gjorde i höstas en genomgång som visade att över 60 000 svenskar fått liknande kravbrev från advokatbyråer sedan början av 2016. Just Bahnhof har dock valt att inte lämna ut sina kunders personuppgifter för den sortens verksamhet.

På sociala medier har reaktionerna varit kraftiga. En Twitteranvändare skriver: ”De utpressar svenska pensionärer. Helt skamlöst.”

 

Riksdagsledamoten Fredrik Lindahl (SD) skriver om ett ”främmande och nytt fenomen”.

”Det är med sann sorg man kan konstatera att från svenskt håll har tillåtit etablera ett för oss främmande och nytt fenomen i Sverige – s.k. utpressningsbrev. Ingen går säker när stora upphovsrättsbolag, med stöd av svensk lagstiftning, samlar in tiotusentals svenskars personuppgifter och hemadresser via deras privata IP-adresser.”

Den libertarianske profilen Henrik Alexandersson lyfter upp att det är en 75-åring som nu gjorts till måltavla.

 

Läs även: Bahnhof uppmanar till nätaktion mot upphovsrättsdirektivet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag