Personal attackerad efter coronautbrott på Migrationsverkets förvar

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Torsdag 19 mar 2020 2020-03-19
E-post

MÄRSTA En person på Migrationsverkets förvar i Märsta har konstaterats smittad av coronaviruset, men verksamheten fortsätter som vanligt. När sjukdomsfallet blev känt attackerades personalen.

På onsdagen meddelade Migrationsverket att en person på förvaret i Märsta testat positivt för sjukdomen covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset. Enligt Expressens uppgifter rör det sig om en äldre man från Turkiet, och han hålls nu isolerad på förvaret.

Två andra personer på förvaret har också visat symtom och hålls isolerade, men på onsdagen hade de ännu inte testats för sjukdomen.

När det uppdagades att en person blivit smittad av det fruktade viruset uppstod en hotfull situation bland de övriga förvarstagna. Personalen attackerades och polis fick tillkallas. Två anmälningar om våld mot tjänsteman upprättades.

En man som är intagen på förvaret säger till Expressen att man är rädda för att den sjuke mannen kan ha smittat andra.

– De borde testa oss. Jag tror att vi är smittade allihopa. Personalen har sagt till mig att det inte är någon fara om jag blir smittad eftersom jag är ung. Det är hemskt, för det känns som att de inte bryr sig, säger mannen.

Ansvarig smittskyddsläkare har gjort bedömningen att verksamheten på förvaret kan fortsätta som vanligt. Däremot har man begränsat möjligheterna till besök.

Läs även: Afghaner med utvisningsbeslut kan släppas fria – på grund av corona

Läs även: Regeringen inför inreseförbud: ”Rätten till asyl påverkas inte”

Läs även: Socialdemokrat missnöjd med Nyheter Idag-rapportering om coronasmittan

Stöd Nyheter Idag

I dag har vi några tusen prenumeranter och annonsintäkterna minskar. Vi är i ett väldigt tufft läge.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en insats för oberoende journalistik.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag