Personal på förskola för ”världsmedborgare” avråddes från att anmäla vanvård

Skolminister Lotta Edholm och förskolan Torget i Rinkeby. Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Google Streetview
  • Fredag 21 jul 2023 2023-07-21
E-post 0

Personalen på förskolan Torget i Rinkeby avråddes av rektorn Narges Moshiri från att anmäla vanvård, trots att de enligt lag är skyldiga att göra det, rapporterar SVT. Förskolan drivs av Tellusbarn, som har som mål att ”inspirera och utveckla framtidens världsmedborgare vilka rör sig mellan språk och kulturer”. Skolminister Lotta Edholm (L) var styrelseledamot i moderbolaget Tellusgruppen innan hon blev minister.

SVT publicerar en dold inspelning där Moshiri, som förutom att vara rekor även är grundare och vice styrelseordförande för Tellusbarn, uttalar sig om orosanmälningar i ett möte med personal.

– Jag tycker inte personligen att man ska anmäla dem för vanvård, men däremot handlar det om misshandel eller sexuella övergrepp är det klart att man ska göra det direkt, säger hon på inspelningen.

– Man vill helst inte skrämma föräldrar. Men samtidigt, går det så långt är det klart man ska anmäla, självklart. Men jag tycker inte att vid första eller andra tillfället att man ska göra det. Det är bättre att prata med föräldrar.

Tidigare anställda på förskolan uppger till SVT att de tvingats att orosanmäla anonymt av rädsla för att förlora sina jobb.

– Vi var rädda för att få sparken, och när man gör en anmälan så är man inte anonym, säger en tidigare anställd.

– Flera barn har problem med hygien som tandvård, eller att man har samma trosor under en hel vecka, uppger en annan tidigare anställd.

Patrik Bálint, biträdande enhetschef för familjehemsvården inom socialtjänsten i Järva stadsdelsfärvaltning, säger till SVT att personal på förskolor har anmälningsplikt om de misstänker vanvård.

– Privatpersoner kan välja att anmäla, men när man jobbar med barn då måste man anmäla, det är inget man kan välja. Man har anmälningsplikt i tjänsten, säger Patrik Bálint, biträdande enhetschef för familjehemsvården inom socialtjänsten i Järva stadsdelsfärvaltning.

Tellusbarns grundare, Bijan Fahimi och Narges Moshiri, vill inte ställa upp på en intervju men svarar i ett mejl till SVT:

”Vi följer Stockholm stads rutiner kring misstankar om vanvård och har också vid olika tillfällen anmält de fall där det har funnit misstankar om detta. Detta ska inte blandas samman med en konstruktiv dialog med vårdnadshavare när man bedömer att föräldrar behöver råd och kunskap. Detta är en viktig del av samarbetet mellan hem och skola. Det finns ingen grund för påståendet att vi från Tellusbarns ledning ska ha hindrat konkreta fall av anmälan.”

Inom loppet av ett halvår har över 15 personer sagt upp sig från Torgets förskola, som också uppges snåla med maten till barnen så att de får gå hungriga.

– När vi har frågat kocken om mat så har hon pekat mot vagnen och sagt att de får äta sig mätta på knäckebröd, säger en tidigare anställd.

– Det är lås på kylskåpet för att vi inte ska hämta mer mat åt barnen. Vi från personalen äter oftast inte för att maten ska kunna räcka till barnen, säger en nuvarande anställd.

En film som SVT tagit del av stöder de anställdas uppgifter om lås på kylskåpet och torftiga frukostar.

”Maten på förskolan är tillräcklig, näringsriktig och god”, hävdar vd Bijan Fahimi i ett mejl till SVT.

Förskolan Torget drivs av bolaget Tellusbarnen, som enligt sin hemsida har som vision att ”inspirera och utveckla framtidens världsmedborgare vilka rör sig mellan språk och kulturer”, så att ”barnen ska kunna möta framtiden med kreativitet och uppfinningsrikedom.”

Skolminister Lotta Edholm (L) tillträdde i  mars 2021 som styrelseledamot i Tellusbarnens moderbolag Tellusgruppen, en post hon lämnade i oktober 2022 i samband med att hon tillträdde som skolminister.

– Lotta Edholm har en stor kunskap om och ett stort engagemang för skolfrågor, säger Bijan Fahimi vd för Tellusgruppen. Vi är därför glada att hon har ingått i vår styrelse. Nu när hon är ny skolminister önskar vi henne all lycka till i sitt nya uppdrag, sade vd Bijan Fahimi i ett uttalande.

Edholm uppges även ha sålt sina 12 500 aktier i bolaget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag