Personalens larm från häktet: ”Vissa spottar eller kastar bajs på oss”

Personal delar ut mat på ett häkte. Foto: Pressbild Kriminalvården
  • Onsdag 6 mar 2019 2019-03-06
E-post 7379

”Utan att vara rasist eller något så är majoriteten av de intagna muslimer och vi blir dagligen hotade att de skall döda oss på utsidan eller att de ska skicka folk efter oss”, säger en ur personalen. Det berättar journalisten Joakim Lamotte som undersökt arbetssituationen för personalen på häktet i Göteborg.

Situationen på Sveriges häkten är närmast akut på grund av platsbrist. Det meddelade polisen för en dryg vecka sedan i ett pressmeddelande. Ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving säger att poliser står inför svåra beslut med vart de ska göra av frihetsberövade när häktena är fulla.

– Situationen är oerhört allvarlig. Om polisen tvingas släppa häktade på grund av Kriminalvårdens platsbrist påverkas hela rättsskipningen i samhället, säger han.

”Häktet i Göteborg har havererat”

Det ökade antalet kriminella som måste hållas inlåsta har inte bara orsakat problem för polisen. Även inne på häktena har arbetsmiljön kommit att bli ohållbar. Det berättar journalisten Joakim Lamotte som har intervjuat en ur personalen på häktet i Göteborg.

– Det är mycket pressat. Bemanningen är låg och häktet är överfullt. Många i personalen sjukskriver sig för psykisk ohälsa och utmattning. Det händer att personal börjar gråta och får gå hem. Vi är utarbetade och många går runt med ständig ångest.

Personen som Lamotte talat med vill vara anonym ”för annars blir jag kallad till häkteschefen Malin Sparrström och får sparken direkt”. Men det förefaller inte vara det enda problemet med cheferna.

– Ändå vill cheferna att vi skall dalta med de intagna och spela kort på övertid, trots att vi har mängder med annat att göra. Häktet i Göteborg har havererat och det är katastrof.

”Vissa spottar eller kastar bajs på oss”

Vidare berättar personen som Lamotte talat med att maten är helt fri från fläskkött som en anpassning till de häktade, där ”majoriteten av de intagna” är muslimer. Men trots att häktet försöker anpassa situationen efter de intagnas önskemål blir personalen hotade och ofredade i sitt arbete.

–  Vi blir dagligen hotade att de skall döda oss på utsidan eller att de ska skicka folk efter oss. Vissa spottar eller kastar bajs på oss men vi får inte göra något åt det. Vi får vackert stå där och erbjuda dem mat nästa gång det är matutdelning, trots att vissa väljer att kasta maten på oss.

Samtidigt råder det en tystnadskultur på arbetsplatsen där ”de som har vågat säga ifrån tidigare har fått sparken eller blivit omplacerade”.

Chefen: ”Vi har god rapporteringskultur”

Den chef som pekas ut, Malin Sparrström, har kommenterat uppgifterna för Lamotte. Hon bekräftar uppgifterna att det förekommit bajskastning på personalen samt dödshot. Men att cheferna är passiva håller hon inte med om.

– Min bild är att vi har god rapporteringskultur. Det ska skrivas rapporter och följas upp och konsekvenserna kan se olika ut. Om personalen inte fått stöd så har vi inte gjort rätt.

Uppgiften om att fläskkött inte serveras på häktet vill inte Sparrström gå in närmare på än att hon bekräftar uppgiften.

– Det är för att vi har satt menyn så att det ska vara en bred passning för de klienter vi har.

Källa: Joakim Lamotte

Intervjun publicerades ursprungligen på Facebook av journalisten Joakim Lamotte. Stöd gärna Lamotte i hans arbete med samhällsreportage och granskningar genom att bidra med en slant!

Swish: ‪‪0707760990

Konto: ‪‪6235-536119732‬ Handelsbanken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag