Personkryssad MP-riksdagsledamot delade hatvideo om Lamotte

Från Leila Ali Elmis personvalskampanj. Bild: Faksimil Facebook
  • Onsdag 19 sep 2018 2018-09-19
E-post 1318

SVERIGE Leila Ali Elmi har sensationellt kryssat sig in riksdagen för Miljöpartiet i Göteborg. Nu är den nya riksdagsledamoten i blåsväder efter att ha delat en video där frilansjournalisten Joakim Lamotte utsätts för grovt näthat. När Nyheter Idag söker Ali Elmi så svarar hon inte på frågor.

Videon laddades upp av vänsteraktivisten Carolina Farraj och delades av Ali Elmi med kommentaren ”bland det bästa jag har sett på länge”. I videon, som tillägnas Lamotte, går Farraj omkring och talar in i kameran direkt till Joakim Lamotte.

Läs även: Det är pressfrihetens dag: Swisha en slant till Joakim Lamotte

Farraj säger bland annat att ”du är en rasist”, ”du är en jävla rövhatt Joakim”, ”du är så äckligt patetisk”, ”sådan jävla mupp är du”, ”jag tycker det är fullt rimligt att associera dig till skadedjur”. Anklagelser om rasism och kvinnohat återkommer flera gånger, och Farraj säger att hon tycker synd om hans barn. Hon uppmanar också de som ser videon att skicka videon till Lamotte samt att ringa honom.

Lamotte: ”Hur rimmar det här med er egen värdegrund?”

Efter att Ali Elmi valts in i riksdagen på personkryss upptäckte Joakim Lamotte hennes delning och laddade upp en egen video. Efter att han visat upp klipp från Farrajs video vänder sig Lamotte direkt till hennes parti.

– Jag bara vill fråga er, ni i Miljöpartiet, ni brukar prata om värdegrund, ni är emot kräkningar på nätet, trakasserier. Hur rimmar det här med er egen värdegrund? frågar Lamotte.

Se Lamottes video här.

Lamottes video har väckt uppmärksamhet i sociala medier.

Ali Elmis MP-kollega Nils Karlsson, kommunalråd i Malmö, är tydlig med att Farraj gick för långt med just uttrycket ”parasit”.

 

Ali Elmi har besvarat kritiken på sin privata Facebook-sida.

I en tidigare version av Facebook-inlägget skriver dock Ali Elmi att ”Jag delade en länk. So what, det var ett intressant inlägg i en viktig debatt”.

Nyheter Idag har sökt Leila Ali Elmi för ytterligare kommentarer om hennes delning av Farrajs video, men fått till svar att hon för närvarande har ”begränsad möjlighet att svara”.

Miljöpartiets pressekreterare Nicole Goufas skriver till Nyheter Idag att Ali Elmi avböjer en intervju.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag