Peter Lundgren (SD) åtalas för sexuellt ofredande

Peter Lundgren, Europaparlamentariker för SD. Foto: Wikipedia
  • Fredag 29 Nov 2019 2019-11-29
E-post 497

JÖNKÖPING EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) åtalas nu för att ha ofredat en kvinnlig partikollega. Detta trots att målsäganden själv har sagt att saken är utagerad.

Enligt åtalet skedde brottet den 17 mars 2018 på ett hotellrum i Nacka. Där ska Peter Lundgren ha ofredat kvinnan genom att ”dra ner henne i sitt knä, föra in sina händer under hennes tröja och BH samt lägga sina händer på hennes bröst allt medan han klämde fast henne med sina ben samt yttrade ge mig en puss.”

Åklagaren vill att Lundgren ska dömas för sexuellt ofredande alternativt ofredande.

Peter Lundgren förnekar brott och säger till Aftonbladet att åtalet kommer oväntat. Målsäganden har tidigare sagt att saken är utagerad och att hon och Lundgren har ”gått vidare”.

– Så vitt jag vet är det den inställningen hon fortfarande har, säger åklagare Maria Sterup som ändå har valt att väcka åtal.

– Hon har varit en del av förundersökningen, men hennes uppfattning är att det är brottsoffret själv som ska bestämma om man vill göra polisanmälan eller inte. När det gäller det här brottet så är det under allmänt åtal, säger Sterup till Nyheter Idag.

– När man då har gjort en sådan här utredning och kommit fram till att bevisningen håller har åklagaren en åtalsplikt, och det är där vi har hamnat.

I bevisningen mot Lundgren ingår ett bandat samtal publicerat av Expressen mellan målsäganden och den tidigare SD-politikern Kristina Winberg. Åklagaren åberopar också en film från Youtube där målsäganden och Lundgren talar med varandra om det som inträffat.

Om Lundgren fälls väntar sig Maria Sterup att straffet blir böter.

Läs även: Hölls fånge i migranthus – åklagaren yrkade inte på utvisning för dömda

Läs även: Bakslag för Timbuktu – tvingas betala SD:s rättegångskostnader

Gör skillnad

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag