Peter Madsen: Kim Wall fick lucka på sig och dog

Peter Madsen. Foto: Joi Ito
Peter Madsen. Foto: Joi Ito
  • Tisdag 5 sep 2017 2017-09-05
E-post

DANMARK Den svenska journalisten Kim Wall omkom efter att ha fått en tung lucka på sig ombord på ubåten Nautilus. Det hävdar ubåtens ägare Peter Madsen som under tisdagen omhäktades misstänkt för mord.

Häktningsförhandlingen inleddes med att avgöra huruvida förhandlingarna skulle ska bakom lyckta dörrar eller ej. Åklagaren ville ha lyckta dörrar medan försvaret yrkade på att låta press och allmänhet ta del av förhandlingarna. BT skriver att domstolen vände sig till Ritzaus journalist och lät denne komma med synpunkter i frågan. Den danska nyhetsbyrån ansåg att media kunde närvara, vilket domstolen godtog. Däremot ålades man referatförbud gällande obduktionsrapporten med hänsyn till Walls anhöriga.

Under förhandlingen avslöjades därefter för första gången hur Kim Wall, enligt Madsen, omkom ombord på ubåten. Enligt honom hade de varit ute på en tur i ubåten och skulle klättra upp i ubåtens torn. I samband med det föll en lucka, som väger 70 kilo, ned på Kim Wall. Den svenska journalisten föll, slog i huvudet och blev liggandes på golvet med ett spräckt kranium. Hon låg och krampade en stund innan kramperna avtog. Madsen bedömde att hon då var död.

Madsen hävdar att han därefter beslutade sig för att ta sitt liv. Han körde ut med ubåten på Östersjön för att där avsluta det hela. Efter några timmar ändrade han sin plan och bestämde sig istället för att begrava Kim Wall till sjöss. Han nekar till att ha mördat henne eller att det skulle finnas något sexuellt motiv, han hävdar att han hade gjort likadant med kroppen om det varit en man och han nekar dessutom till att ha styckat den svenska journalistens kropp.

Efter att ha gjort sig av med kroppen sänkte Madsen ubåten. Anledningen till att han inte direkt berättade för polisen att Kim Wall var död var att han ville återse sin fru. Han såg det som att hans liv redan var förstört i och med dödsolyckan och att vad som hade hänt ändå skulle komma fram så småningom.

Under förhandlingen ställdes frågor om en såg som Madsen ska ha haft med sig ombord på ubåten och som enligt åklagaren inte hittats efter händelserna natten mellan 10 och 11 augusti. Åklagaren berättade även att blod från Kim Wall samt hennes trosor hittats i Nautilus maskinrum. Madsen hävdar att journalistens trosor och strumpbyxor föll av när han skulle bära ut henne ur ubåten.

Åklagaren gick även in på Peter Madsens och hans frus sexliv där han berättade att de lever i ett öppet förhållande. Flera vittnen ska ha pekat ut Madsen som besatt av våldssex, våldtäkter och död och den senaste tiden innan Kim Walls död ska han ha varit extra manisk.

Domstolen gick på åklagarens linje och beslutade sig för att omhäkta Peter Madsen för mord och brott mot griftefriden. Ubåtsbyggaren ska nu sitta häktad till 3 oktober.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag